Най-дългата коледна ваканция чака учениците през тази учебна година, след като просветното министерство обяви новия учебен график. Децата ще почиват общо 16 дни – от 21 декември до 5 януари, при положение че миналата година МОН поиска учениците да се явят в клас на 1 януари, а едва след обществен отпор се съгласи датата да бъде втори.

Въпреки това и сега има недоволство от ваканциите – междусрочната се състои само от един ден -  5 февруари, който се пада в средата на седмицата. Така наречената есенна ваканция пък се състои само от дни, които и без това са почивни – Деня на народните будители и уикенда.

Четвъртокласниците ще учат две седмици повече, тъй като това е заложено от приетия през 2016-та година училищен закон. Те обаче ще имат два изпита по-малко – остават им само тези по български и математика, а отпадат „Човек и природа“ и „Човек и общество“, по които и без това се получаваха най-ниски оценки.

Министерството на образованието и науката отменя и омръзналото на всички учители разпределение на часовете, с което започва учебната година. Благодарение на това всеки учител ще може сам да планира работата си, ако прецени, че учениците имат нужда от повече време, за да усвоят новия материал. Отпадат и изискванията за заверката му при преструктуриране на документа, тоест ако учителят прецени, че на учениците е необходимо повече време, за да усвоят материала, не е нужно да търси подпис от директора.

Целта е да се постигне по-голяма гъвкавост, оперативност и ефективност в процеса на обучение, а също и да се преодолее съществуващия формализъм. Започва префокусиране от документите към резултатите, заявиха от министерството. На учителя се дава свободата да адаптира своята работа към темповете във всеки конкретен клас, за да постигне очакваните резултати, като в същото време от него се изисква ритмичност на учебните дейности и изпълнение на учебната програма в нейната цялост. Това са мотивите за предложените изменения. В момента учителите трябва в началото на годината да подготвят разпределение за преподаване на темите в учебната програма, което стриктно да следват, и задължително при преструктуриране на учебното съдържание, да искат и получат заверка от директора. Този момент от тяхната работа подлежеше и на проверки от експертите в регионалните управления.

Промените са обявени за обществено обсъждане в срок от един месец.