"Черно-бялата" част на Пловдив и цяла България ликува - "Локомотив" подчини "Спартак" (Търнава) с 2:0 в първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. Носителят на купата на страната започна директно от тази фаза.

Локо се завърна в евротурнирите победно след 7-годишно отсъствие и таи надежди да прескочи тази фаза. Ответният мач в Словакия е след седмица.

Две дузпи решиха мача, при това изработени от един човек - Момчил Цветанов, и реализирани от друг - капитанът Димитър Илиев. Това стана в 39-ата и 61-ата минута.

Съперниците размениха по няколко опасности в началните минути, в които действаха предпазливо. Ван Кисел изтърва най-добрата възможност за гостите в 18-ата.

В 39-ата Цветанов бе изведен отлично зад защитата на "Спартак" и съборен на метър в пеналта - накадателен удар. Илиев вдигна на крака хилядите на почти пълния стадион в парка "Лаута".

В 50-ата Дино Езе можеше да вкара втори гол за "Локомотив". Това стана в 61-ата по аналогичен начин като с първото попадение. Малко след това Анте Аралица и Ален Ожболд разиграха добре, но вторият се забави и опасността беше предотвратена.

В последните минути "Спартак" натисна и няколко пъти внесе напрежение пред Мартин Луков, но без чиста голова ситуация. "Черно-белите" се браниха отлично.

2:0 за "Локомотив" - добър турнирен резултат, но работата е свършена само наполовина. Великолепно изигран мач за Локо от тактическа гледна точка - Бруно Акрапович определено умее това. А "Спартак" не изглежда да е по-силен.