Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, заместникът му в партията Десислав Чуколов и депутатът Павел Шопов вече са независими народни представители. Съобщението за това направи официално от парламентарната трибуна председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, след като решението на коалицията "Обединени патриоти" й е било представено за сведение. Нейното задължение е само да уведоми залата за настъпилите промени в парламентарната група. 

Както Клуб Z писа, самото решение е от снощи и гласи, че партия "Атака" вече не е част от коалицията, в която участват още ВМРО и НФСБ, а трима от депутатите й са изключени и от парламентарната група. Решението бе взето в отсъствието на Сидеров и колегите му. 

Промяната бе незабавно отразена в сайта на парламента. Групата на "Обединени патриоти" вече се състои от 24 души, което я прави четвъртата по големина - след ГЕРБ, "БСП за България" и ДПС. Тримата изброени "атакисти" са независими.

Все още от партия "Атака" няма официално становище за случилото се. Сидеров призова снощи чрез в. "24 часа" премиера Бойко Борисов да вземе отношение, а пред "България он ер" Шопов обяви, че според него вече няма коалиционно споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти", щом "Атака" е отстранена от патриотичното обединение, подписало документите за управленската коалиция.

Няма и решение каква ще е съдбата на останалите 4-ма депутати от "Атака", чиято партия е изключена от "Обединени патриоти", но самите те още са част от едноименната парламентарна група. Сред тях са полулярни лица от партията на Сидеров като зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев и проф. Станислав Стоилов. Според Искрен Веселинов от ВМРО решението ще е на самите народни представители, а и в решението за изключване на "Атака" е изрично посочено, че отделни нейни членове са добре дошли в коалиция "Обединени патриоти".

 

Както Клуб Z писа, стъпката за изключване на Сидеров от коалицията беше предизвестена още когато преди няколко седмици НФСБ и ВМРО го свалиха от поста председател на парламентарната група и гласуваха промяна в правилника на групата за начина на вземане на решения. Лидерът на "Атака" тогава обяви действията на "партньорите" си като нелегитимни.

Трусовете в "Обединени патриоти" са отдавна, а на европейските избори трите основни партии се явиха поотделно. Единствено ВМРО направи пробив и има избран евродепутат. По време на кампанията обаче между ВМРО и НФСБ нямаше словесни и политически престрелки. "Атака" обаче атакуваше парламентарните си партньори през цялото време, което е отбелязано и в мотивите за изключването на партията.

ГЕРБ: Няма да се месим

"В политическа партия ГЕРБ имаме един принцип - да не се месим във вътрешните работи на други партии. Би следвало те да решат всички проблеми помежду си."
Това заяви днес председателката на ПГна ГЕРБ Даниела Дариткова за случващото се в малкия коалиционен партньор "Обединени патриоти".

"Разчитам, че всички са достатъчно отговорни да се придържат към коалиционното ни споразумение за управление,което все още е факт", продължи Дариткова.

С изключването на тримата от "Атака" общият брой на народните представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти" става 119 души. Тоест формално двете управляващи фракции нямат парламентарно мнозинство.