САЩ настояват Турция да не прави "оперативна" руската противоракетна система С-400, която закупи от Москва. Това заяви държавният секретар Майк Помпео пред "Блумбърг", предаде "Хюриет".

"Може и повече санкции да последват, но честно казано това, което наистина желаем, е С-400 да не става оперативна", заяви държавният секретар в интервю. "Това е нашата цел. Именно този въпрос обсъждаме с турците месеци наред. Казахме им, че тя просто не е съвместима с Ф-35", допълни той. 

Помпео призова Анкара да преосмисли решението си.

"Ние всички работим - всички работим заедно, за да постигнем най-доброто. Достатъчно ясно обяснихме на турците, че включването на С-400 е неприемливо", подчерта той. 

Според източници Тръмп е споделил на републикански сенатори по време на среща на закрити врати в Белия дом на 23 юли, че той е против налагането на санкции срещу Турция и изваждането ѝ от съвместната програма за бойните самолети Ф-35. По план Анкара изцяло ще напусне проекта до края на март 2020 г.

По време на срещата на Г-20 в Япония Тръмп обвини администрацията на Обама за нежеланието на Турция да закупи американската алтернатива на С-400 - противоракетната система "Пейтриът".

Не е имало поканени демократи на срещата, но няколко републиканци са изразили несъгласие с позицията на президента. Те настояват държавният глава да наложи санкциите, съобразно закона "Противодействие на противниците на Съединените американски щати чрез санкции" (CAATSA), който Тръмп одобри през 2017 г. 

Според акта САЩ трябва да санкционират всеки субект, който поддържа бизнес отношения с руски компании, които произвеждат оръжие. Но в него не се споменава срок, в който те трябва да бъдат приети.

Вашингтон продължава да поддържа тезата, че С-400 може да компроментира бойните самолети и че не е съвместима със системите на НАТО. Анкара контрира, че зенитно-ракетният комплекс няма да бъде интегриран в системите на НАТО и че няма да представлява заплаха за Алианса.

"Действията, които предприехме до този момент, са значителни", заяви Морган Ортагус - говорителка на Държавния секретариат. "Санкционирането на партньор от НАТО е много, много сериозно действие и когато Тръмп и държавният секретар са готови да вземат решение съгласно CAATSA, ще Ви уведомя", допълни тя.

Първата доставка на С-400 бе извършена на 12 юли и се очаква да продължи до април 2020 г.