Испанският служебен премиер Педро Санчес не успя да си осигури необходимите гласове за съставяне на правителство, след като опитът за коалиционно споразумение се провали, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.

Лидерът на социалистите се нуждаеше от подкрепата на лявата партия "Подемос", но нейните депутати се въздържаха при гласуването в четвъртък. Те обясниха, че споразумението е "неприемливо"

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на Санчес спечели най-много места на парламентарните избори през април, но не можа да постигне мнозинство. Сега той има още два месеца, за да намери решение или да бъдат произведени парламентарни избори, които ще бъдат четвъртите в страната за 4 години.

Говорейки в навечерието на парламентарния вот в четвъртък, Санчес обяви, че "съжалява", че не е било постигнато съгласие за коалиция с "Подемос".

"Ние демонстрирахме добра воля за споразумение", каза той, но добави, че предложенията на неговата партия са били отхвърлени "едно след друго".

"Подемос" от своя страна заяви, че на нейните министри са били предложени "несъществуващи или кухи" роли в кабинета, а лидерът й Пабло Иглесиас изрази мнение, че социалистите са показали липса на "уважение" към неговата партия. 

Санчес загуби във вторник първия вот на доверие след изборите, а сега и втория със 155 гласа срещу 124 при 67 въздържали се. Парламентарната сесия бе прекъсната след неговото поражение. 

До този резултат в четвъртък се стигна след седмици на междупартийни преговори и политически перипетии. В сряда коалиционните преговори бяха прекратени, след като социалистите на Санчес отхвърлиха исканията на "Подемос" за ключови постове в правителството. 

Вицепремиер от Социалистическата партия Кармен Калво отбеляза, че "Подемос практически поискаха от нас да им дадем правителството", а не да съставим обща коалиция. Няколко по-малки партии обявиха, че биха подкрепили Санчес, но само ако бъде договорено споразумение с "Подемос". Десните испански партии обаче отказаха да го подкрепят.

Докато при вота във вторник на Санчес му бе необходимо абсолютно мнозинство от 176 гласа в 350-членния парламент на Конгреса, при гласуването в четвъртък му трябваше просто мнозинство от подкрепящи го депутати. 

Кои бяха точките на несъгласие? В замяна на участие в коалиция, "Подемос" бе поискала ключови позиции, като вицепремиер и "социални" постове в кабинета, отговарящи за околната среда, равенството, заетостта и икономиката. 

Но след последните преговори в сряда от "Подемос" посочиха, че "в предложенията на ИСРП има слаб напредък", като обвиниха социалистите, че искат да задържат министерствата от социалната сфера за себе си. Премиерът настоя, че е направил добра оферта. Иглесиас вече бе отстъпил от искането си за министерски пост за самия себе си в опит за компромис.

Двамата лидери от няколко месеца се опитват да намерят обща платформа, но противоречията излязоха наяве по време на дебат в началото на седмицата, когато Иглесиас обвини и.д. премиер, че му предлага само "козметични" роли. 

Санчес пък каза, че Иглесиас, чиито възгледи по въпроса за независимостта на Каталуния рязко се различават от неговите, е "главната пречка" пред споразумение за нова коалиция.

От по-малките партии в четвъртък гласуваха консервативната Народна партия (НП), дясноцентристката "Сиудаданос" ("Гражданите"), лявоцентристката и сепаратистка Републиканска левица на Каталуния и крайнодясната партия "Вокс".

Защо Каталуния е толкова важна?

Бъдещето на испанската полуавтономна североизточна област е политически експлозивна тема, откакто нейните лидери организираха референдум за независимост през октомври 2017 г. Той бе обявен за незаконен от Испания, но сепаратисткото ръководство въпреки това го проведе и после обяви независимост от Испания.

Този проблем бе главната причина, поради която се стигна до предсрочни избори тази година, защото каталунските сепаратисти оттеглиха (парламентарната си) подкрепа (за правителството на Санчес) в ключов момент през февруари. Същия месец срещу една дузина каталунски лидери започна съдебен процес в Мадрид.

Предявени са им обвинения, включително за бунт и противодържавна дейност. Депутатите на сепаратистите поискаха отстъпки от правителството. 

Санчес се опита да деескалира напрежението в областта и стана обект на критики от други политически опоненти. Неговата администрация се ангажира да контактува с (каталунското) правителство, стремящо се към независимост, и проведе преговори със сегашния каталунски президент Ким Тора, което накара лидера на НП Пабло Касадо да го нарече "най-големия злодей в демократичната история на Испания". 

"Сиудаданос" също обвини Санчес, че е взел страната на "враговете на Испания" и че иска "да ликвидира" страната.