НАП излезе и днес с препоръки - покрай теча на данните на 4 млн. граждани и пуснатото преди ден приложение, чрез кото всеки може да провери попаднал ли е в разпространените лични данни след безпрецедентната за България хакерска атака. Приложението на НАП, както става ясно още вчера, показва дали има ваши данни - публично достояние, но не и какви са те. 

От приходната агенция (отново) имат обяснение за това, въпреки че от атаката до днес вече мина доста време. И то е: 

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното Ви имуществено състояние.    

В момента съпоставяме незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се проверим дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключим със съпоставката ще можем да предоставим и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Срокове кога въпросните съпоставки и проверки ще приключат - и този път няма. 

Няма нужда от смяна на личната карта

Ако сте направили справка и тя сочи, че за Вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия.

Не се налага да сменяте документите си за самоличност.

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

Това заявяват от НАП и припомнят една от по-старите си препоръки - а именно - "бъдете предпазливи, когато някой контактува с Вас по телефон или имейл и да не давате на никого финансова информация".

Според приходната агенция едва 189 граждани са станали жертва на наистина пълен теч на данни и те ще трябва да подменят личните си документи. Въпросните хора се уведомяват персонално за ситуацията. За останалите, чиито данни са станали публични - важат общите препоръки.

"За допълнителна сигурност можете да смените паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП", препоръчва още приходната агенция.