"Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG), операторът на проекта за газопровод между Русия и Германия през Балтийско море, начело на който е руският гигант "Газпром", обяви днес, че е сезирал европейското правосъдие с искане да бъдат анулирани новите правила на ЕС за транспорта на газ, предаде Франс прес.
Промяната в европейското законодателство за газа "е ясно проектирана и приета с цел да постави в неизгодно положение и да обезкуражи газопровода "Северен поток-2", твърди компанията в комюнике.

"Такава очевидна дискриминация срещу частна търговска инвестиция подкопава също така капацитета на вътрешния пазар на ЕС да привлича инвестиции, за да превърне енергийния преход в реалност", заяви главният изпълнителен директор на "Норд стрийм 2" Матиас Варниг.

"Норд стрийм 2" е решил да сезира съдебните органи след неуспеха на опитите да постигне приятелско споразумение с Европейската комисия. 
Компанията днес е внесла оплакването си пред Общия съд на ЕС, уточнява ДПА. 

Варниг поиска дерогация от наскоро променена европейска директива за природния газ за "Северен поток 2" в писмо, изпратено през април до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. На 25 юни беше организирана среща с ЕК, но на нея не бе постигнато споразумение, се посочва в комюникето на оператора.
"Норд стрийм 2" пледира да получи дерогация, каквато е предвидена в директивата, но ще се прилага само за цялостни проекти, когато влязат в сила новите правила - вероятно през лятото на 2019 година.
Според Варниг строежът на "Северен поток 2", който попадна под удара на европейското законодателство, и по-точно на участъка, разположен в Германия, ще бъде завършен на тази дата, но самият газопровод няма да влезе в експлоатация преди края на годината, пише БТА.