Европейската централна банка откри капиталов недостиг от 263 млн. евро в Първа инвестиционна банка и 52 млн. евро в "Инвестбанк". Това става ясно от публикуваните резултати от цялостната оценка на българската банкова система, която обхваща шест банки, съобщава "Капитал",. Другите четири - Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ и ЦКБ не падат под заложените минимални прагове. ПИБ и "Инвестбанк" бяха и най-слабо представилите се банки при проверката на БНБ през 2016 г., напомня изданието.

Цялостната проверка се състоеше от преглед на качеството на активите и стрес тест, който показва как биха се променили капиталовите позиции на банките при хипотетичен базов и негативен сценарий в рамките на три години - от 2019 до 2021 г. 

Необходимостта от допълнително укрепване на капиталовите позиции е определена въз основа на същите прагови съотношения като в предходните стрес тестове: съотношение на базовия собствен капитал от първи ред (БСК1) в размер на 8% за прегледа на качеството на активите и базовия сценарий на стрес теста и 5,5% за утежнения сценарий на стрес теста. Съотношението на БСК1 е ключов измерител на финансовата устойчивост на една банка.

При ПИБ, посочва "Капитал", ключовият показател - базов капитал от първи ред (CET1), се оказва под търсените от ЕЦБ 8% и след прегледа на качеството на активите и след базовия сценарий на стрес теста, а при утежнения сценарий капиталът пада до отрицателна стойност -2% (при минимално допустими 5.5%). При "Инвестбанк" след прегледа инстититуцията остава над прага, но и при двата сценария на стрес теста тя е под референтната стойност, като при утежнения сценарий достига -3.1%. 

Резултатите на ЕЦБ рязко се различават от оценката на БНБ, според изданието . В предварително съобщения БНБ заяви, че те показват устойчивостта на банковия сектор като цяло, а също и че всички банки след проверката "и развитията след референтната дата" надхвърлят пруденциалните изисквания на чл. 92 на Регламент (ЕС) №575/2013 на Европейския парламент и на Съвета. Цитираният текст съдържа минималните капиталови изисквания - 4.5% базов собствен капитал от първи ред (CET 1), 6% капитал от първи ред и 8% обща капиталова адекватност. Според изданието "това означава, че при своята оценка за "Инвестбанк" и ПИБ БНБ е игнорирала стрес теста и е включвала данни от след края на 2018 г. (вероятно капитализираната печалба за 2018 г. и междинната за полугодието на 2019 г.)".

При мащабната проверка на БНБ през 2016 г. на всички 22 банки само на ПИБ и Инвестбанк бяха издадени препоръки за вдигане на капитала. Първа инвестиционна банка трябваше да увеличи капиталовия си буфер с 206 млн. лева, а Инвестбанк - да вдигне капитала си с 20 млн. лева. 

Двете банки "Инвестбанк" и ПИБ в свои съобщения обявиха, че констатираният от ЕЦБ недостиг вече е частично покрит.

От ПИБ съобщиха, че към 30 юни вече са осигурили 130 млн. евро от допълнителния капиталов буфер - 65 млн. евро от печалбата за първото полугодие на 2019 г., 37 млн. евро в резултат от въвеждането на новия счетоводен стандарт и 28 млн. евро погасени кредити и допълнителни обезпечения при проверката, като очаква в скоро време да набави и останалите средства.

От Инвестбанк пък посочиха, че банката е "значително по-устойчива на неблагоприятни пазарни условия и финансови шокове в сравнение с извършения през 2016 г. преглед на качеството на активите".

"Към юни 2019 г. Инвестбанк вече е предприела конкретни мерки във връзка с констатациите от индивидуалния преглед на кредитните досиета, като е извършила рекласификация на проблемните експозиции и оптимизация на рисково претеглените активи", уверяват оттам.