Високите технологии могат да преборят и летните жеги - поне за всеки поотделно. Това е концепцията на новият преносим, персонален климатик Reon Pocket на Sony.

Японската компания започна краудфъндинг кампания, за жалост само в Япония, но засега е набрала над 50% от нужните средства. Ако парите се съберат в срок, продуктът ще види бял свят чак за следващата пролет - март 2020 г.

Устройството звучи впечатляващо на хартия - управлява се пред iOS или Android смартфон, батерията му изкарва 24 часа, зарежда се за 2 часа, ползва същият тип зарядно като модерните смартфони - USB-C.

Същевременно тежи само 85 грама. Ще дойде в два варианта - стандартен и Lite, като вторият има само ръчни настройки, докато вторият ще включва в близкото бъдеще автоматични и лични настройки, както и контрол над въздушната струя.

Ключовото е да се ползва специална долна фанелка, която има джоб за устройството, което трябва да стои в горната част на гърба.

Тези технологии обаче са известни. Новото са елементът на Пелтие в подобен размер, вид термоелектрически преобразувател, който работи, като създава температурна разлика чрез протичане на ток.

Дали той ще е реално толкова ефективен, не е известно, но от Sony твърдят, че в тестовете им се постига охлаждане на тялото с цели 13 градуса Целзий и затопляне с 8 градуса.