ЕС заклейми арестите на протестиращи в Москва.

Късно снощи бе разпространено изявление на говорителя на Федерика Могерини – върховния представител на Съюза за външната политика и сигурността. Поводът бе задържането на над 1000 души, протестирали пред кметството в Москва заради недопускането до изборите на опозиционни кандидати.

„Тези арести и непропорционалното използване на сила срещу мирно протестиращи последваха обезпокоителната поредица от арести и полицейски хайки срещу опозиционни политици, извършени през последните дни. Те пак сериозно подкопават фундаменталните свободи на изразяване, сдружаване и събиране“, се казва в декларацията.

От Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) припомнят, че тези права са залегнали в руската конституция и че очакват те да бъдат гарантирани.

За за представляват предстоящите рез септември местни избори в Русия истински демократичен процес, е от съществена важност да бъдат създадени условия за равни начала.

„Очакваме властите в Руската федерация да спазват ангажиментите си към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и другите си международни задължения при провеждане на изборите“, заявяват още от ЕСВД.