Ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи е заявил днес пред депутати, че Иран ще поднови дейностите в ядрения реактор за тежка вода в Арак, предаде агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс. ИСНА се позовава на думите на депутат, участвал в заседанието. 

Тежката вода може да бъде използвана в реактори за производство на плутоний - гориво, използвано в ядрените бойни глави. 

Иран спря през май да спазва някои от ангажиментите си, произтичащи от ядреното споразумение от 2015 г., след като САЩ едностранно се оттеглиха от него и наложиха отново санкции на Ислямската република.

Останалите страни по споразумението се опитват да го спасят, но това се оказва все по-трудна задача заради нарастващото напрежение между Вашингтон и Техеран през последните седмици.

На парламентарното заседание, на което е станало дума за реактора за тежка вода в Арак, Салехи освен това е казал, че след сключването на иранската ядрена сделка през 2015 г. Техеран е обогатил 24 тона уран, съобщава иранската агенция МЕХР, цитирана от ТАСС. Агенцията също се позовава на депутат, присъствал на заседанието. Не се уточнява до каква степен е бил обогатен уранът. 

По-късно днес Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай ще се срещнат с Иран във Виена да обсъдят как да бъде спасена сделката. 

БТА