"Вижте, при последното преброяване в България има такива, които са заявили, че са марсианци, ескимоси ... Те са няколко хиляди. Какво означава да ги признаем?!"

Така вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отговори на македонския телевизионен "Канал 5". Отговорът му, цитиран от "Фокус" е на въпрос за "т.нар. македонско малцинство в България", както го нарича самият Каракачанов.

"И какви точно са проблемите на човешките права на т.нар. македонско малцинство в България”? Можете ли да ми кажете къде е проблемът?"

Изявлението на Каракачанов е по повод скорошния доклад на Съвета на Европа, който призовава България да зачита правата на македонското малцинство.

"Става дума за организация, наречена ОМО "Илинден Пирин". В България само една група хора говорят за тези въпроси. Но фактите са публични: ОМО "Илинден Пирин" беше създадена като организация на югославското посолство през 90-те години, когато Югославия все още съществуваше. Извинете, но няма как България да признае такава организация, която чужда страна ... ”, каза Каракачанов.

Тук той бе прекъснат от журналиста, който изтъкна, че го пита за хората, а не за организацията.

"Ние досега говорехме, че до 1944 година няма отделна македонска нация. За какво македонско малцинство в България да говорим, след като македонска национална идентичност се създава в Югославия?. България има конституция и има държавност от 1400 години, има традиция", каза още Каракачанов.

Той изтъкна, че българската конституция не признава колективни права, т.е. права на малцинства и всеки гражданин има права, въз основа на това, че е гражданин. Каракачанов даде пример с турците.

"В България трябва да има половин милион турци, които говорят турски, но те не са признати за малцинство и имат правата въз основа на това, че са граждани", каза Каракачанов.

Журналистът го репликира, че македонците в България нямат право да учат македонски език.

"Кой македонски език да се преподава? Какъв македонски език да учат в Пиринска Македония или България? Този език в България никога не се е говорил, не се използва. Това е един език, който е създаден тук (в Македония). Ако някой иска да го научи, той може да го учи както английски, немски, френски - факултативно, както другите езици. Включително и турски не се изучава задължително, при това пак ще кажа, имаме 500 000 турци", отговори Каракачанов.

Според него нов подобен доклад на Съвета на Европа "не е проблем", защото България не може да плюе върху собствената си история и има национално достойнство, което не се решава в Съвета на Европа, а в главата и сърцето на всеки българин.

Ето и цялото интервю на вицепремиера: