Цели три важни кадрови решения за прокуратурата предстои да станат ясни днес във Висшия съдебен съвет (ВСС), пише правният сайт "Лекс".

Днес е последният ден, в който могат да се правят номинации за главен прокурор. След това единствената преграда пред Иван Гешев би останала, ако той не събере 17 гласа при гласуването на 24 октомври. Но тя изглежда по-скоро хипотетична...

След като точно преди седмица 11 членове на Прокурорската колегия единодушно издигнаха кандидатурата на зам. главния прокурор Иван Гешев, единствен номинация може да внесе министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Заседанието, на което това може да стане, е от 13:30 ч.

Внесената миналия понеделник кандидатура на Гешев доведе до протест и контрапротест на предишното заседание на ВСС. Пред сградата на съвета с плакати се събраха хора, които настояваха номинацията му да бъде оттеглена, а срещу него да започне дисциплинарно производство, както и такива, които изразиха подкрепата си той да бъде избран за главен прокурор.

Последва декларация на Прокурорската колегия, която видя опит за политическа намеса в процедурата по избор, а след нея и масови становища от прокуратури в страната в защита на Гешев.

Днес предстои пък "Марш за правосъдие" - организиран по инициатива на "Правосъдие за всеки".

Преди обаче да стане окончателно ясно дали заместникът на Сотир Цацаров ще е единствен кандидат за негов приемник на поста, Прокурорската колегия ще вземе две други важни решения. Заседанието е от 10:30 ч.

Първото е кой да оглави най-голямата апелативна прокуратура в страната – софийската. Кандидатите са двама – досегашната ѝ шефка Албена Вутова и районният прокурор на столицата Радослав Димов.

Това е втори опит на ВСС да избере нов шеф на Софийската апелативна прокуратура (САП), припомня "Лекс". При първия през януари Вутова беше единствен кандидат, но получи само четири гласа в своя подкрепа в Прокурорската колегия. Така беше открита втора процедура, в която се включи и шефът на Софийската районна прокуратура Радослав Димов. Като основен мотив да се кандидатира за апелативен обвинител на столицата той сочи, че е изпълнил основните приоритети, които си е поставил при кандидатстването му за районен прокурор на София през 2017 г. И заявява, че фактът, че ръководи най-голямата прокуратура, му дава увереност да се кандидатира за по-високия пост, макар да не е работил на друго ниво освен на районно.

Последва становище от прокурорите в САП в подкрепа на Вутова, в което те обявиха, че тя се е доказала като успешен ръководител през първия си мандат и трябва да продължи работата си, за да гарантира достиженията на апелативната прокуратура и да ги доразвие.

Днес в крайна сметка изборът бе отложен поради заболяване на Вутова.

Друга интрига на деня беше дали Прокурорската колегия ще гласува доверие на Димитър Франтишек Петров да поеме като титуляр ръководството на Специализираната прокуратура. Той е неин временен шеф и единствен кандидат за поста, а спецпрокуратурата беше без титуляр на върха след издигането именно на Иван Гешев преди година.

Прокурорът, който е неизменно до Гешев още от функционирането на т. нар. звено "Антикорупция" в СГП, получи 11 гласа. Така единодушно бе назначен за шеф на спецпрокуратурата, а лично Сотир Цацаров му честити.

После кадровиците от ВСС се разпускат ваканция от 31 юли до 12 септември.