"Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план."

Това каза пред бТВ изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

След безпрецедентната кибератака срещу системата на приходната агенция стана ясно, че тя е в платен отпуск и не го прекрати.

"Бях със своя екип във всеки един момент, макар и дистанционно. Заедно обсъждахме всички проблеми и вземахме решенията", поясни Димитрова пред медията.

На въпрос дали смята да си подаде оставката, тя каза, че в момента най-важното е да се преодолее кризата, а оставки се давали много лесно в труден момент.

"Според мен най-отговорното и тежко решение е да поемеш отговорността в този момент и да приключиш с проблема по най-добрия начин”, каза още шефката на НАП.

Димитрова поясни, че са провеждани тестове по отношение на това дали системата издържа на заявките за използването на електронните услуги. Такъв тест е предстоял съвсем скоро за новите разпоредби за наредбата на касовите апарати.

Димитрова уточни, че й предстоят срещи и едва след това ще стане ясно дали служители на НАП ще понесат отговорност, ако бъдат установени пропуски в работата им.