Европейският съюз е по-слабо подготвен за "Брекзит без споразумение" от Великобритания, което евентуално може да постави британските компании в неблагоприятно положение и ще отслаби позицията на Лондон в бъдещи търговски преговори. Това заяви снощи Конфедерацията на британската промишленост, цитирана от Ройтерс. 
ЕС, с изключение на Ирландия, изостава до известна степен от Обединеното кралство в подготовката за "Брекзит без споразумение", отбелязва организацията. 
Комбинацията от различните подходи на ЕС и Великобритания създава дисбаланс, при който износът на европейски стоки и услуги ще има по-лесен достъп до британския пазар, отколкото износът на стоки и слуги от Обединеното кралство до ЕС, посочват експертите. 
От гледна точка на бизнеса Великобритания има по-отговорен подход, но това също така поставя страната в относително слаба позиция за преговори с ЕС в бъдеще, се отбелязва в доклада.
Макар Великобритания също да трябва да подобри подготовката си, ЕС засега е приел само някои ограничени временни мерки като разрешение лицензите за британски ТИР-ове да останат валидни 9 месеца след излизането на Лондон от общността без споразумение и шестмесечно разрешение британските самолети да продължат да летят, уточнява Конфедерацията. 
ЕС трябва също така да заяви, че ще признае схемата за намиране на доверени бизнес партньори (т. нар. Trusted Trader Scheme), както прави това за Канада, САЩ и Япония, с цел да се намали до минимум бюрокрацията според браншовата организация.

Великобритания заяви, че ще разреши на компании за финансови услуги от ЕС да продължат да работят в страната за известен период, преди да се наложи да кандидатстват за нови разрешителни. ЕС обаче все още не е отговорил с реципрочна мярка.
Новият британски премиер Борис Джонсън заяви, че иска нова сделка с ЕС, но е готов да изведе страната си от общността и без споразумение, ако е необходимо.
Брюксел твърди, че споразумението, постигнато през миналата година с бившия премиер Тереза Мей, е най-доброто и единственото, което предлага. 
Докладът на Конфедерацията на британската промишленост е изготвен въз основата на отговорите на хиляди компании. Според него дейността на 24 от 27 сектора във Великобритания ще бъде нарушена от "Брекзит без споразумение" в краткосрочен или дългосрочен план. По-малките фирми са по-малко готови за този сценарий от по-големите, допълва организацията. 
Конфедерацията прави над 200 препоръки за подобряване на спешните мерки за "Брекзит без споразумение".