Зам. главният прокурор Иван Гешев коментира за пореден път факта, че е вероятно да остане единствен кандидат за главен прокурор. В аргументите му обаче се оказа, че има сериозна промяна. Ден след като бе номиниран, Гешев заяви, че и Лаура Кьовеши е била единствен канддидат за европейски главен прокурор. Това обаче не е истина. В състезанието за европейски главен прокурор се включиха десетки кандидати.

Днес зам. главният прокурор се позова на друга процедура - тази по избора на Борис Велчев. По повод това, че е единствен кандидат, той каза:

"Доста дълго и подробно коментирах. Казах какво ще стане и то вече се случва (вероятно имайки предвид изказването си, че кампанията ще е "мръсна" и ще има купени журналисти и магистрати, б.р.).

Само ще ви върна към една друга процедура, когато 17 души номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам, и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Говоря за г-н Велчев*. Така че нямам време да коментирам, а имам много робота. Ще коментирам наесен, когато наближи."

Гешев повтори, че е бил подкрепен от цялата професионална общност. За него това е огромно доверие, което бил длъжен да оправдае.

"Аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията - важно е да казваш истината", заяви Гешев.

Гешев съобщи, че е задържана група за трафик на мигранти през река Дунав.

"В района на Витиня е задържан лек автомобил, в който има 9 мигранти – три от тях са деца, три са жени и трима са възрастни мъже. 7 от тях са с иракски произход, двама са иранци. На остров на река Дунав е задържана и част от самата група, която по това време имала банкет. За задържането й са използвани и катери на ГД "Гранична полиция". Важно е да се отбележи, че тази група е поръчала неуспешния палеж на граничното полицейско управление във Видин преди няколко месеца. Тогава бяха задържани двама от евентуалните извършители, които към момента са в следствения арест в град Видин. Тогава разполагахме с информация, че този палеж е поръчан от лидера на групата, която беше задържана днес", каза Гешев.

Той уточни, че мигрантите са превеждани през територията на страната, настанявани са във Видин и с моторни лодки са прехвърляни отвъд Дунав в рамките на няколко минути, след което са били поемани от румънски трафиканти.

---

* Бел. ред.: На 19 януари 2006 г. проф. Борис Велчев е избран за главен прокурор на Република България като единствен кандидат и с одобрение 23 от 25 гласа на ВСС. Той е професор по наказателно право, преподава наказателно право и международно наказателно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", където до 2012 г. е и ръководител на Катедрата по наказателноправни науки. На 43 г. става и най-младият главен прокурор.