Протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор ще продължат. „Няма да приемем тази предопределеност“, обяви Велислав Величков от гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". В студиото на Нова телевизия Величков и Георги Харизанов от Института за дясна политика дебатираха върху кандиатурата на Гешев. 

Протестът не е политически, а граждански, поясни Величков. И добави, че излезлите в понеделник пред Съдебната палата са се притеснявали, че продължава порочната процедура за избор на нов главен прокурор.

Моделът на тази главна прокуратура и на този ВСС е абсолютна грешка, смята Велислав Величков.

По думите му главният прокурор предлага своя наследник. "Това да не е наследствена монархия", попита той.

Според него номинацията на Иван Гешев е обсъдена много преди да бъде внесена за обсъждане във Висшия съдебен съвет. Той се озадачава как заместникът на Сотир Цацаров е получил такова одобрение в прокурорската колегия без да представи своя програма за управление на държавното обвинение в следващите 7 години. А липсата на други номинации за поста само потвърждават усещането, че изборът му е предопределен отдавна, смята Величков. 

Добави, че трябва „да се изследват професионалните качества на Гешев, заради които той е единственият достоен да заеме поста”. И попита колко успешно проведени дела с осъдителна присъда има Иван Гешев в кариерата си.

Геирги Харизанов защити номинацията му като посочи, че той посочи, че знаково дело на Гешев е делото срещу бившата кметица на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева, която получи осъдителна присъда на първа инстанция.

„При него няма дефицит на смелост”, каза Харизанов. 

По думите на Харизанов би било по-разумно, ако премиерът и президентът не се изказват по темата за номинацията на Гешев, тъй като „политическият натиск не е добър знак”.