Стотици протестиращи в Хонконг блокираха достъпа до метрото в града във вторник сутринта (местно време), предаде Би Би Си. Активистите препречиха пътя на пасажерите, други блокираха вратите, а трети пуснаха пронизителни аларми.

Пътниците бяха принудени да чакат на метростанциите, докато се възстанови движението по линиите.

Пътниците бяха принудени да чакат на метростанциите. Снимка АП/БТА

Демонстрантите излязоха на улиците, след като бе предложен за гласуване закон за екстрадицията, въз основа на който Китай щеше да разполага с правото да изисква от острова да изпраща престъпници, политически дисиденти и други.

След първоначалния стимул обаче движението вече настоява за демократична реформа, тъй като смята, че Пекин не уважава споразумението за присъединяване на Хонконг от 1997 г., което урежда права за гражданите на Хонконг, за които събратята им на континента не могат и да мечтаят. 

Те също искат лидерката на територията Кери Лам, която предложи законопроекта, да си подаде оставката.

"Тя не слуша народа на Хонконг и не отговаря на техните очаквания", сподели 31-годишният пасажер Джейсън Ло.

Въпреки че правителството замрази законопроекта, протестиращите желаят той да бъде напълно прекратен. Те също настояват да се проведе независимо разследване за насилието на полицията срещу протестиращите.

"Мисля, че моята работа може да почака", заяви един протестиращ през Би Би Си. "Но нашата свобода, сигурност и човешки права са постепенно отнемани и те не може да почакат - затова съм ОК с това", допълни той.

Имаше и сблъсъци между протестиращи и пътници, които бяха посъветвани от властите да потърсят алтернативна форма на транспорт.

Полицаи арестуват пасажер, след като се е сбил с протестиращи. Снимка АП/БТА

Някои пасажери ставаха все по-ядосани.

"Толкова е неудобно и досадно", заяви 64-годишен мъж пред Ройтерс. "Аз бързам за работа, за да си изкарвам прехраната", допълни той.

Представителка от демонстрантите обаче подчерта, че протестите са по-важни.

"Нашето намерение не е да притесняваме хората, но трябва да накараме властите да разберат защо протестираме", обясни тя. "Ние нямаме лидер, както може да видите, това е масово движение", отбеляза жената пред Ройтерс.

Железопътната компания MTR Corp съобщи, че движението е било възстановено в 11:30 ч. местно време.

"Разбираме, че някои хора искат да си изразят мнението, но ние съжаляваме, че техните действия въздействат на влаковете и на другите пасажери", сподели говорител на компанията.

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА