Поредна шампионска титла за "Манчестър Сити", "Ливърпул" отново ще остане втори, "Тотнъм" - трети, "Челси" - четвърти, а "Арсенал" и "Манчестър Юнайтед" (съответно пети и шести) пак ще пропуснат Шампионската лига.

Това сочи прогноза за предстоящия сезон във Висшата лига на британския тв канал BT Sport, базираща се на статистически данни и анализи на експерти, вкарани в компютърна програма.

Машината е извадила цяло подробно класиране - мач по мач. Ако прогнозата се сбъдне, това ще означава, че подреждането в топ 6 е същото като на изминалия сезон. Новият започва в уикенда на 10-11 август.

"Сити" ще защити първото си място с шест точки повече пред тима на Юрген Клоп, а "Тотнъм" ще остане на сериозна разлика зад тях. В последния кръг на 17 май "Арсенал" и "Юнайтед" ще загубят битката за четвъртото място с "Челси", като трите съперника ще се съберат в една точка.

От Висшата лига ще изпаднат "Нюкасъл", "Норич" и "Шефилд Юнайтед".

Прогнозата няма да се хареса на феновете на "Манчестър Юнайтед". Според компютъра "червените дяволи" ще загубят 12 мача. Нещо любопитно - "Юнайтед" ще елиминира "Арсенал" в Лига Европа, но ще загуби финала в Гданск от "Тотнъм" с 0:1. 

Това ще е първи голям международен трофей за "шпорите" в ерата на Маурисио Почетино. "Артилеристите" ще останат с празни ръце. 

Три английски отбора ще постигнат фазата на елиминациите в Шампионската лига (без "Тотнъм"), но нямало този път да си оспорват трофея на финала.

Обичащите "Ливърпул" също няма да се надяват на тази прогноза. Не само заради второто място, а и заради това, че еврошампионът щял да отстъпи пред "Барселона" на четвъртфинал.

"Манчестър Сити" пък ще се размине и догодина с триумф в Шампионската лига - заради поражение от бъдещия първенец "Реал" (Мадрид) на осминафинал.

Остава да видим какво от този "сценарий" ще се сбъдне.