И като заваля подкрепа от низовите партийни... пардон - прокурорски и следователски организации за кандидатурата на Единствения кандидат.

Вижте как изглежда страницата на единствения Висш съдебен съвет от подкрепи за Подкрепения:

А ето как изглеждаше площадът вчера от нас, които явно нещо бъркаме и не сме дооценили човека:

Откъде идва този алогизъм?

Както знаем, този Единствен Подкрепен бе пряко посочен с пръстче от предишния Единствен. И предложен - по реда на закона, от единственото нещо в тази страна, което гласува монолитно - почти винаги единодушно с 11:0. Това нещо се нарича Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, въплъщава колективното начало в носенето на огромни отговорности и на плещите му лежи почти всичко, което става в държавното обвинение и в следствието.

Но то е така инженернато, че да гласува монолитно.

Мисля си, че новият Единствен - който между другото никак не е лош прокурор, ще вземе да си повярва, че това наистина е за него. Не - за системата е, просто тя така работи.

Как да не се умилиш? Отстрани погледнато, всичко друго в тази държава и в тази епоха сякаш е повод за скептицизъм: рути се и пада, конфронтирано, разделено, нацепено на люспи и фракцийки, кълне се и се псува денонощно. И никой не вярва на никого в нито една насока - дори за нещо сравнително семпло установимо като чумата по свинете (извинявам се на прокуратурата за аналогията).

И на фона на тоя полуразпад има един остров, една цитадела на държавността, единствена синергична и хармонична система, в която всички са задружни и единни, а най-висшият орган гласува, както казахме, с 11:0.

И без да ви е попадала глава шеста от  Закона за съдебната власт, сигурно сте чували, че...

"Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи...

...ръководи и представлява прокуратурата;

...организира дейността на Върховната касационна прокуратура, Върховната административна прокуратура, Националната следствена служба и на административните ръководители в прокуратурата;

...назначава и освобождава служителите във Върховната касационна прокуратура, във Върховната административна прокуратура, в Националната следствена служба и в администрацията на главния прокурор;

...издава писмени инструкции и указания относно дейността на прокуратурата в изпълнение на функциите си по чл. 136, ал. 5;

...ръководи контролната дейност в прокуратурата."

Всичко това са цитати оттам.

Напоследък не липсват примери как един прокурор (ерго - и следовател, какъвто пример имаше и лично се погрижиха откъдето трябва да напусне без проблеми) може да се погрижи за всеки стопански субект. Да му образува "нещо", нещото да трае години, а през тези години той да е обект на кафяви канонади от онези "медии", несвързани по никакъв начин с Дълбоката държава, или ако предпочитате - със задкулисието. И кафявите канонади ще са само част от проблема: от едно прокурорско постановление най-често може да търпиш запори на средства, да ти дойде Карлсон, който живее на Терасата, и да ти запечата всички материални активи, плюс още куп рестриктивни и ограничителни мерки.

И много важно, че ще осъдиш някой ден държавата по ЗОДОВ! Те, прокурорите, вина не носят, защото имат функционален имунитет.

(По никакъв начин не твърдя, че тези, които днес са в арестите от месеци, не са долни крадци и престъпници. Просто не е редно да са по този начин в този момент там, поне не и с тези "доказателства", ако държавата претендираше да е правова.)

Дори опитаха с едно постановление за образуване да могат да отстранят всеки съдия. Не им се получи, но вярвам, че това е само до другия път...

Любов, любов, но и в нея трябва да има някаква логика.

Затова ще го обобщя кратко и просто така:

От един подпис или едно мърдане на пръста на Единствения зависи - ако сте сред хилядите следователи и прокуроори - към коя група ще се причислите. Да ги кръстим условно "опраскващи" и "опраскани":

а) ще ли сте сред тези, от които ще треперят въпросните крадци, милиардери и вся остальная, защото можеш с едно постановление за образуване да ги смажеш и да изгният... Или да ги "изпереш", както се получи с Бисеров, Боил Банов, а още по-рано - с Пеевски, Иван Данов и пр. Това става, ако си в Софийска районна, в СГП, в звено "Антикорупция", в спецпрокуратурата... 

б) или ще сте от тези, които с една заповед за командироване ще отидат в Районна прокуратура-Царево или Малко Търново (нищо че ги закриха) и в 24 часа денонощие ще се явявате на до 20 дела срещу афганистанци в багажник...

Вие изберете как ще продължи кариерата ви.

Бонус е, че въпросното ваше постановление или отказ да се образува наказателно преследване не подлежи на никакъв съдебен контрол, освен от Госп... пардон - от горния прокурор, и в крайна сметка - от Единствения.

Любопитен щрих е, че преди да стане така нахъсан, самият Иван Гешев изкара един период за размишления в прокуратурата на Перник.

А командироването е само пример. Има още десетки "пинизи" за лоша резултатност, лоши атестации, или напротив - за бурен растеж... Само вижте днес интервюто в напълно независимия "24 часа" на напълно независимия нов шеф на спецпрокуратурата, който в две подзаглавия е успял да похвали Иван Гешев два пъти.

И да питам нещо:

Нали не мислите сериозно, че Пеевски вече звъни всеки ден на неговите "медии" да нарежда какво да пишат за даден човек или събитие? Глупости - те сами се сещат!

Така е и в прокуратурата.

Не им вярвайте - лъжат ви бликовете и пицовете, ка-дветата, ка-тритата и импониращите на тяхното ниво правосъдни министри, правят ви на маймуни. Няма никакъв проблем с отговорността и предсрочното прекратяване на мандата на "тримата големи" от страна на политиците. Защото за двама е ясно, че всеки прокурор може да си прави с тях таш... Айде да не кажа думата от уважение към тях.

Един има, под който никой не смее да шукне и над когото е "само Господ".

И ако не вярвате - спомнете си, че заместникът на Лозан Панов написа такова писмо срещу него, че го удари повече от всички скудоумни бликове и пицове с всичките им репортерки...

В прокуратурата такова нещо да сте чули?