Военните флоти на Иран и Русия планират в най-близко време съвместни учения в невралгичния район на Персийския залив, съобщи пред иранската агенция ИРНА командващият военноморските сили на Иран контраадмирал Хосейн Ханзади. 

По думите му маневрите ще бъдат в Индийския океан, а иранската страна се надява те да се проведат до края на тази година, предаде радио “Свобода”.

Адмиралът уточни, че ученията могат да бъдат в северната част на Индийския океан, в района на Ормузкия проток, който съединява Персийския и Оманския залив.

Това е най-натовареният маршрут за износ на петрол в света, където минава една трета от международните доставки. Напрежението между Иран, САЩ и Великобритания там нарасна след серия нападения над петролни танкери и задържането от Иран на танкер, плаващ под британски флаг. По-рано Иран свали американски дрон, а САЩ съобщиха, че са свалили ирански.

Обединеното кралство се опитва да сформира международна военноморска коалиция, която да охранява танкерите в района, а САЩ, които пратиха в него две бойни групи кораби със самолетоносачи, от по-рано се опитват да сформират международна военна коалиция срещу Иран.

Контраадмирал Ханзади е на тридневно посещение в Русия по покана на свои руски колеги, отбелязва радиото. В неделя той присъства на тържествата по случай Деня на военноморския флот на Русия.

 

Британски миноносец влиза в Ормузкия проток

 

В същото време АФП съобщи, че британският ескадрен миноносец "Дънкан" вчера е пристигнал в Персийския залив, за да гарантира сигурността на британските кораби в Ормузкия проток заедно с намиращата се вече там фрегата "Монтроуз".

"Свободата на корабоплаването в Ормузкия проток е от съществено значение не само за Обединеното кралство, но и за нашите международни партньори и съюзници", подчерта британският министър на отбраната Бен Уолъс.

 

Министерството пояснява, че корабът "Дънкан" ще бъде сменен през текущата година от фрегатата "Кент". "Монтроуз" обаче ще остане в Близкия изток до 2022 г. в рамките на постоянното присъствие на британските кралски военноморски сили в региона.

Напрежението в този стратегически регион не престава да се покачва след американското изтегляне от иранската ядрена сделка през май 2018 г., последвано от връщането на тежките американски санкции срещу Техеран. 

 

През последните седмици напрежението се засили с атаките срещу петролни танкери в Персийския залив, приписвани от Вашингтон на Техеран, който отрича да е замесен. 

 

На 19 юли Иран задържа шведския петролен танкер "Стена Имперо", плаващ под британски флаг. 

 

Задържането стана 15 дни след като британските власти задържаха иранския танкер "Грейс 1" край Гибралтар по подозрение, че доставя петрол в Сирия в нарушение на международните санкции.

 

САЩ искат и Германия да прати кораби

 

САЩ официално поискаха от Германия, заедно с Франция и Великобритания, да участва в гарантирането на сигурността на търговията в Ормузкия проток, съобщи днес американското посолство в Берлин, цитирано от ДПА.

"Официално поискахме Германия да се присъедини към Франция и Обединеното кралство, за да помогне за опазване на сигурността в Ормузкия проток и да се бори срещу иранската агресия", каза говорителката на посолството Тамара Стърнбърг-Грелър.

"Членовете на германското правителство ясно казаха, че свободата на корабоплаване трябва да бъде защитена", каза говорителката. "Въпросът ни е, кой да я защити?"