Сергей Бахарев – доскорошният руски посланик в Зимбабве, е починал на 58-годишна възраст, научи Клуб Z.

Дипломатът си е отишъл внезапно на 20 юли. Новината за смъртта му е съобщена в сайта на руското външно министерство на 22 юли. Само месец по-рано – на 26 юни, той е бил освободен с указ на президента Владимир Путин от поста посланик в Зимбабве и Малави по съвместителство, който заемаше от шест години насам.

 

Скандалният разговор

През пролетта на 2014 г. Сергей Викторович Бахарев бе уличен в скандален телефонен разговор с колегата си Игор Чубаров – по онова време руски посланик в Еритрея. В интернет изтече запис от разговора, в който двамата дипломати коментираха обсъждането в ООН на руската анексия на Крим от Украйна. Повечето страни заклеймиха действията на Москва. Посланиците са разговаряли с чуждестранните си колеги в страните, в които бяха акредитирани, в опит да ги убедят да подкрепят Русия. На няколко пъти дипломатите споменаха и името на България.

Истината изисква да кажем, че Бахарев е доста по-мек в изказванията си. Най-грубият израз, който той използва, е „балтийските лайна“ по адрес на Литва, Латвия и Естония.

А от цитатите по-долу става ясно, че „бон тонът“ е нещо твърде чуждо за Игор Чубаров. В момента той е на 72 г. Освободен е от посланическия пост в Еритрея с президентски указ от 19 януари 2015 г. По-нататък за него няма никаква информация. Вероятно дипломатът е в заслужена пенсия.

„Българите ще ги заврем с шутове там, където им е мястото“

Игор Чубаров: Да, на първия, оттам нататък ще му мислим. Всички тези, да ги е..., погранични страни - Латвия, Естония и други европейци, а също така румънците и българите ще ги заврем с шутове да ги е... там, където им е мястото.

Сергей Бахарев: Не, по-добре да не ги завираме никъде. По-добре Калифорнщина, Маямщина, запустелите райони. (...)

Игор Чубаров: Да, ти си прав. Нека да оставим засега румънците и тези... българите да се мотаят в Евросъюза.

Сергей Бахарев: Заедно с балтийските лайна.

Игор Чубаров: Наскоро нещо си приказваме с посланика на Евросъюза. И той ми казва: „Слушай, вземи си ги обратно Румъния и България.“ Не, момчета, отговарям, няма да стане.

Сергей Бахарев: Яжте си го това сами с лъжици.

 

Опитахме се още тогава да се свържем и със Сергей Бахарев, но не успяхме.

Как Клуб Z „спипа“ дипломатите

Разговорът между Игор Чубаров и Сергей Бахарев бе качен в YouTube на 30 март 2014 г. Той е придружен със субтитри на английски език, като преводът не бе особено прецизен. Освен това вместо снимка на Бахарев по погрешка бе сложена такава на починалия година по-рано руски дипломат Юрий Дубинин.

В България на клипа бе обърнато внимание вечерта на 3 април.  На този и следващия ден редица медии у нас, сред които и Клуб Z, публикуваха съдържането му, като прикачиха и звуковия файл.

Клуб Z бе единствената медия, която успя да се свърже с един от двамата участници в разговора. На 4 април 2014 г. открихме посланик Чубаров в Еритрея. И той направи следните признания:

„Да, имаше (такъв разговор – б.р.). Но това всъщност дори не бе разговор. Това бе нещо, което на английски се нарича idle talk (буквално „нехаен разговора“). Това бе разговор между двама приятели от частен характер, който няма никаква политическа тежест. Ние бихме могли с него (с посланик Сергей Бахарев - б.р.) да говорим на тази тема в банята или където и да било, в кухнята... Просто се смеехме на ситуацията. Този разговор е бил записан от съответните служби. Е, какво да кажа? Много съжалявам, че там вземат на сериозно казаното от мен. (...)“

Руското Външно отрече 4 часа по-късно

4 часа след публикуването на разговора на Клуб Z с Игор Чубаров руското външно министерство обяви изтеклия в интернет диалог между двамата посланици за „набързо, грубо и цинично скалъпена история“. И то след като един от участниците призна за водения разговор. Ведомството обърна внимание на сбърканата снимка на Бахарев.