Бойко Борисов е участник в договорката за издигане на единствения кандидат за главен прокурор. В такива сговори не участваме. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Прави впечатление, че всички са се вторачили в БСП. Всички питат БСП, всички очакват какво ще каже БСП и никой не пита този единствен, от когото трябва и от когото зависи този въпрос. Той се казва Бойко Методиев Борисов. Единственият човек, който можеше да осигури състезание между двама кандидати е Бойко Борисов. За зрителите и слушателите, които очакват БСП да вземе решение по тази тема, просто да кажа. По закон единствените, които могат да предлагат главен прокурор са или независимите прокурори или министърът на правосъдието, т.е. правителството. Нито партии, нито депутати, нито ние от БСП можем да направим такова предложение. Ако можехме - щяхме. Изчакахме 29, заявявайки, че ще спазим процедурата и ще уважим правилата, но всъщност ги изчакахме да разберем и надявайки се дали Борисов ще прояви здрав разум и ще внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат. БСП в такива сговори не участва", каза Нинова.

Тя изтъкна, че в момента протестират десните и "чакат БСП какво ще каже".

"Искам да припомня - същите тези десни бяха част от правителството на Борисов. Същите тези десни направиха този модел реформа в съдебната система. Спомняте ли си, уважаеми българи, че БСП беше против? И тогава, и сега ви казахме, че ще стигнете до тази задънена улица. Двете групи, които изградиха този модел съзнателно се сбиха кой да го оглави. И се обръщат всички към БСП и казват: "Вие сега какво?". Ами ние същото. Предлагаме промяна в модела. Както и да се биете за този или онзи като име, докато не променим модела, нищо не решаваме. Единственият начин за правосъдие е в тази зала да проявим единодушие и да наложим съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Казва се промяна в Закона за съдебната власт. Това е решението. Ако очаквате БСП да предложи решение по казуса "главен прокурор" - това е решението", заяви Нинова.

Фактите обаче са по-различни. Във второто правителство на Борисов коалиционен партньор бе Реформаторският блок, а правосъден министър Христо Иванов. В този мандат съдебната реформа на практика бе провалена от ГЕРБ, БСП, ДПС и всички останали парламентарни групи в тогавашния парламент, с изключение на реформаторите. Провалът на съдебната реформа доведе до оставката на Иванов, а Радан Кънев и ДСБ минаха в опозиция. Впоследствие Иванов стана лидер на "Да, България", а тази партия, заедно с ДСБ формира коалицията "Демократична България", която е основен инициатор на протестите срещу Иван Гешев.

Обществените очаквания за позиция на БСП по темата за избора на нов главен прокурор са налице не защото се очаква от БСП да реши въпроса. А да се види дали БСП е опозиция на ГЕРБ по този важен въпрос. Досега по темата за съдебната власт двете партии по-често са демонстрирали единодушие.