Борис Джонсън демонстрира обичайното си перчене:

„Хората, които залагат срещу Великобритания, ще загубят ризите си, защото ние ще възстановим доверието в демокрацията“, заяви той, като повтори обещанието да изкара страната от Европейския съюз - „и ще изпълним многократните обещания от парламента към хората да излезем от ЕС на 31 октомври. Без ако, без но“.

Но вече Джонсън е този, който започва да прилича на премиер без дрехи, пише авторитетното американско издание "Вашингтон пост" в коментар, цитиран от агенция Фокус.

Във вторник британският паунд спадна до най-ниското си ниво от две години насам, което е реакция срещу нарастваща тревога от вероятността правителството на Джонсън да изкара Великобритания извън Европа без сделка. Неговият кабинет е пълен с радикални "брекзитъри", които също като Джонсън искат да видят "Брекзит" на всяка цена.

Един министър вече намекна, че правителството действа при „предположението“, че трябва да се подготви за излизане без сделка: сценарий, който ще причини незабавно увеличаване на митата за британския износ на континента, финансов хаос, опашки и забавяния на границите и безкраен асортимент от други (в някои случаи, все още непредвидени) проблеми.

Джонсън, необезпокоен от това, влезе в авантюристична игра с Брюксел и Дъблин. През почивните дни той говори твърдо за своите намерения за "Брекзит", като изказа опозицията си срещу „предпазващия механизъм за ирландската граница“.

Европейските дипломати настояват, че настоящото споразумение за оттегляне, включително условията около ирландската граница, не може да бъде предоговорено. Джонсън не прие тяхната непреклонност и заяви, че няма да се среща с европейски лидери, докато не преразгледат позицията си за ирландската граница.

Междувременно служителите в Брюксел може би се надяват, че Джонсън може да бъде принуден да мигне пръв и че британският парламент действа, за да блокира "Брекзит без сделка". Това също може да е сценарий, който Джонсън действително иска.

Друга безизходица в Уестминстър може да доведе до предсрочни общи избори, които могат да доведат до нов състав на парламента, по-склонен да подкрепи дневния ред на Джонсън.

„Най-вероятният сценарий е Борис да замине за Брюксел, Брюксел да каже „ не “, а Борис да каже:„ Брюксел ни диктува. Искаме да направим сделка, но те няма да ни позволят да направим сделка “, заяви професорът по политология в Университета на Нотингам Стивън Филдинг пред Асошиейтед прес. „След като направи всичко това, той ще каже „ Елате и ме подкрепете по пътя към нашия славен Брекзит“- и ще насрочи избори“.

Два дни подред премиерът беше причакван от шумни тълпи протестиращи в хода на обиколката му на държавите в Обединеното кралство. В понеделник той получи ледено посрещане от Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, и бе принуден да напусне резиденцията си в Единбург през задната врата, за да избегне гневните демонстрации.

„Народът в Шотландия не гласува за това правителство на торите, те не гласуваха за този нов премиер, те не гласуваха за "Брекзит" и определено не гласуваха за катастрофалния "Брекзит без сделка", който Борис Джонсън сега планира“, заяви Стърджън преди пристигането му.

Хаосът и вредите от "Брекзит без сделка" може да интензифицира призивите за нов референдум за независимост в Шотландия – кауза, подкрепяна от Шотландската национална партия на Стърджън. На следващия ден в Уелс Джонсън се срещна със също толкова колебливия уелски първи министър.

Марк Дрейфорд, член на опозиционната Лейбъристка партия, предупреди в интервю пред "Гардиън", че твърдото напускане ще застраши индустриалния и селскостопанския сектори на Уелс и „целия начин на живот, съществуващ от векове“.

Той подчерта, че характеристиките на „човек, който блъфира“ на Джонсън поставят под въпрос единството на Обединеното кралство.

„Мисля, че съюз като Обединеното кралство е в по-голям риск днес, откогато и да било в моя политически живот“, заяви той, като посочи как и Шотландия, и Северна Ирландия са гласували с огромно мнозинство за оставане в Европейския съюз.

Джонсън ще пътува до Белфаст в сряда в последната спирка на националното си турне. Той ще се срещне с враждебните лидери на основните партии в Северна Ирландия, които не разполагат с функционираща местна власт от 2017 г., и ще обяви ново финансиране на работни места и бизнес възможности.

Но малцина са впечатлени от пътуващото му шоу.

„Двойните амбиции на премиера са в опасен сблъсък“, се отбелязва в материал на Financial Times, където се визира заявеното желание на Джонсън да укрепи връзките между четирите страни в Обединеното кралство и да изведе Великобритания бързо от Европейския съюз. „Брекзит под всякаква форма обещава да отслаби връзките между държавите на британските острови. В крайната форма, която изглежда е работното предположение на новата администрация на Джонсън, той ще предизвика непоносими напрежения. Това може да стартира процеса, който ще завърши с разпадането на съюза“.

Най-нетърпимото напрежение ще лежи над Ирландско море. "Брекзит", който не включва предпазна мярка за Ирландия, ще събуди стари търкания, обясни моята колежка Шевон О‘Грейди.

„Границата е силно чувствителен въпрос в Ирландия, защото сегашното положение бе договорено като част от „Споразумението от Добрия Петък“ от 1998 година, което сложи край на 30-годишен период, известен като „Проблемния“. В онзи период сектанското насилие между Юнионистите, които искаха Северна Ирландия да остане част от Обединеното кралство, и Националистите, които искаха тя да е част от Република Ирландия, доведе до смъртта на 3500 души. Сега има опасения, че възстановяването на строгия граничен контрол между двете страни може да разпали опасна нова вълна от напрежение, напомняща онази епоха“.

Ето защо представителите на Дъблин и Брюксел смятат, че предпазната мярка не може да е предмет на предоговаряне. Във вторник, почти цяла седмица след като встъпи в длъжност, Джонсън проведе първия си телефонен разговор с премиера на Ирландия Лео Варадкар.

Твърди се, че техният разговор е бил „сприхав“ и не особено продуктивен. Според ирландския прочит, Варадкар е припомнил на Джонсън, че предпазната мярка е „последствие“ от политическото решение на Великобритания да се впусне в "Брекзит" и че Ирландия има цялата сила на ЕС зад себе си.

В петък Варадкар намекна за възможността Северна Ирландия да прекъсне връзките си с Обединеното кралство в случай на Брекзит без сделка.

„Мисля, че ще започнете да виждате все повече либерални протестанти и юнионисти да започват да задават въпроса къде се чувстват повече у дома си“, каза той. „Едно от нещата, които по ирония на съдбата наистина би могло да подкопае Обединеното кралство, е "твърд Брекзит", както за Северна Ирландия, така и за Шотландия, и това е проблем, с който те ще трябва да се сблъскат“.