Собственик съм на "Биволъ" и никога не съм се познавал нито с Иван Тодоров, нито с Кристиян Бойков, нито с някого от "Тад груп"

Това се казва в позиция на собственика и директор на Биволъ Асен Йорданов. По-рано днес от спецпрокуратурата обявиха, че от "ТАД груп" си общували 2 седмици преди ареста със сайта "Биволъ", изпратили информация освен на собственика му Атанас Чобанов - и на Би Би Си и Ройтерс, а това било вече посегателство върху националната сигурност, защото данните излезли извън Република България.

Макар че задържаният вчера шеф на фирмата Иван Тодоров не иска да съдейства и да си даде паролите, е установено, че по "Телеграм" един от обвиняемите е провел скрит чат с "Биволъ", обясни днес на брифинг прокурор Евгения Станкова от спецпрокуратурата, която е шеф на антитерористичния отдел.

"Изявлението на Станкова е абсолютно невярно и клеветническо", реагира Йорданов във фейсбук.

По думите му той не само не познава Тодоров и Бойков, но не ползва "Телеграм" за чатове и не е ползвал програмата за подобни действия.

Той отрича и че две седмици преди огласения теч в "Биволъ" са получили данните. "Получихме теча заедно с останалите медии на 15.07.2019 г. Не "Биволъ", а две телевизии, приближени до властта, публикуваха паролите за достъп открито, т. е. дадоха личните данни неограничено на обществено достояние. "Биволъ" не е правил такова нещо. Всичко, което публикуваме, отговаря на законите и журналистическия кодекс. Ако има консумирано престъпление - то това е именно в тези репортажи. Тях спецпрокуратурата за нещо търси ли им сметка!?", пише Асен Йорданов.

Собственикът на "Биволъ" обявява и че смята да заведе дело срещу прокурор Станкова, защото според него "тя не може да си позволи безкритични публични изявления, които НЕ отговарят на истината, но създават огромен обществен резонанс и силно дискредитират и без това отрицателния публичен рейтинг на българската прокуратура".

Йорданов продължава като подчертава, че течът на информация за данните на над 5 млн. българи е по вина на НАП. Определени лица може да са се възползвали, но заради лошия контрол на държавната институция, отбелязва още той.

 "Някой ще носи ли политическа и институционална отговорност от НАП за това? И защо няма привлечени и разследвани служители от агенцията за причините, довели до източването на базата им с данни!? Ами ако въпросният "теч" е направен контролирано и в съучастие с хора от властта? И се използва за "удари" срещу "Биволъ" и други таргетирани като неудобни свободни субекти", пита той.

Асен Йорданов пише още и че "Биволъ" има информацията, че достъпът до сървърите на НАП е бил направен още преди повече от.... 2 г. и тогава е била вероятно източена и базата с данни. Източването едва ли е било еднократно, а е възможно да е актуализирано периодически. Възниква въпросът: #КОЙ пуска в обръщение до медиите неконтролируемо съдържание до фискалните данни на българските граждани точно сега, т.е. 2 г. след като е бил "хакнат" сървърът на НАП и ЗАЩО".

Цялата позиция може да прочетете тук: