Бразилският президент Жаир Болсонаро е "вързал тенекия" на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, съобщават бразилски вестници, цитирани от Франс прес. Изданията се питат какви последици би имало това за двустранните отношения и изразяват хипотеза, че може да има забавяне в ратификацията на договора за свободна търговия между Европейския съюз и Меркосур.
Срещата на френския дипломат номер едно и Болсонаро е трябвало да се състои в понеделник следобед. Тя е била анулирана от Болсонаро с аргумента, че той имал натоварен работен график. Този натоварен график на президента обаче не му е попречил да отиде на фризьор точно в часа на отменената среща с Льо Дриан и после да се появи на живо в продължение на 12 минути във Фейсбук с новата си прическа.

"Болсонаро върза тенекия на френския външен министър, който се беше срещнал с еколози", пише в. "Глобо". Изданието визира среща на Льо Дриан с бившата бразилска министърка на околната среда от левицата Изабела Тейшейра. 

Като се позовава на дипломатически източници, в. "Фоля ди Сао Пауло" пише, че отзвукът от този жест е бил ужасен и може да има последици върху процеса на ратификация на договора за свободна търговия между Меркосур и ЕС.

Преди две седмици по време на работна закуска с чужди журналисти Болсонаро изрази недоверие във връзка с тази среща. Тогава дори погрешка той нарече Льо Дриан "френски премиер".

"Ще приема френския премиер, за да говорим за околна среда, но той няма да има възможност да се държи с мен пренебрежително, той ще трябва да разбере, че правителството на Бразилия се е променило", заяви тогава Болсонаро.

Текстът на споразумението между ЕС и Меркосур включва и раздел, посветен на устойчивото развитие, обхващаш "устойчивото развитие и опазването на горите, спазването на правата на работниците и насърчаването на отговорно поведение от страна на компаниите". Страните членки на двете организации трябва също да се ангажират да спазват Парижкото споразумение за климата.

Болсонаро беше заплашил малко след избирането си начело на Бразилия, че ще изтегли страната си от договора, сключен през 2015 г. във френската столица. Льо Дриан пък беше предупредил, че има червени линии, които не трябва да се прекрачват, за да може да бъде ратифицирано споразумението между ЕС и Меркосур. Сред тези червени линии е спазването на екологичните и санитарните норми.

Екологията е деликатна тема за президента Болсонаро, който е известен климатоскептик. Неотдавна той породи полемика, като постави под въпрос официалните данни за нарасналото обезлесяване в страната и поиска да бъде информиран за тях, преди те да бъдат правени обществено достояние.

Бразилия започва преговори за свободна търговия със САЩ

Бразилия официално започна преговори за търговско споразумение със САЩ, каза бразилският министър на икономиката Пауло Гедес, цитиран от Ройтерс.

Гедес заяви, че преговорите са съвместими с търговското споразумение, постигнато неотдавна с Европейския съюз.

Той каза след среща в бразилската столица с американския министър на търговията Уилбър Рос, че САЩ имат голямо желание да сключат сделка и да могат да продават повече стоки на Бразилия, включително етанол.

Бразилия се тревожи, че споразумението за свободна търговия между ЕС и южноамериканския търговски блок Меркосур може да създаде трудности за подобна сделка между нея и САЩ, каза бразилският президент Жаир Болсонаро след среща с Рос, посочва ДПА.

Рос предупреди преди това, че САЩ и ЕС имат различни стандарти в някои икономически сектори.

В Меркосур влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

БТА