Управлението за Федерален резерв (УФР) на САЩ понижи днес водещите си лихви за първи път от 11 години, обезпокоено от световните икономически перспективи и ниската инфлация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Централната банка на САЩ намали очаквано водещата си лихва с четвърт пункт до 2-2,25 процента. Референтните стойности бяха на това равнище преди вдигането на лихвите през декември миналата година, което беше четвъртото за 2018 година. 
Решението беше взето след двудневно заседание на УФР. Понижението беше огласено след остри критики на президента Доналд Тръмп към централната банка за повишаването на показателите. Президентът многократно заяви, че това се прави твърде бързо и може да потисне икономическия растеж. Вчера той настоя за "силно" понижаване на лихвите.

Тръмп е гневен и недоволен

По-късно днес Тръмп разкритикува председателя на Управлението за Федерален резерв (УФР) Джером Пауел за това, че не е направил по-значително лихвено понижение, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Както обикновено, Пауел ни разочарова", заяви Тръмп в туитър, след като УФР направи лихвено понижение от четвърт пункт.
"Пазарът искаше да чуе от Джей Пауел и Федералния резерв, че това е началото на продължителен и агресивен цикъл на лихвено понижение, който да бъде в крак с Китай, Европейския съюз и други страни по света", каза президентът.

САЩ "във всеки случай печелят", добави той, "но със сигурност Федералният резерв не ми помага особено".
На пресконференция Джером Пауел отрече централната банка да е взела решението си заради натиска от Тръмп.

"Никога не сме вземали предвид политически съображения", каза Пауел, цитиран от ДПА.

Централният банкер подчерта, че УФР е разтревожен за последиците от търговската война между САЩ и Китай и вялата икономика в чужбина, допълва Асошиейтед прес.
Слабият световен растеж и търговското напрежение се отразяват на американската икономика, каза той.
Пауел каза още, че вялата ситуация в някои от секторите на американската икономика като промишлеността наред с ниската инфлация, която е под целевата, определена от УФР, оправдават намаляването на лихвата сега. 
Това не е началото на дълга поредица от понижения на лихвата, подчерта той.