Оставката на Пламен Георгиев като председател на антикорупционната комисия е "естествен завършек на един процес, свързан с придобиването на имоти, които имат проблеми". Тя обаче е "симулация на позиция" и целта е Георгиев да бъде "изпран" в пералнята на Националната агенция за приходите (НАП), която проверяваше имуществото му, за да може отново да бъде използван от властта.

Това заяви в студиото на бТВ бившият регионален министър и дългогодишен кмет на Благоевград от левицата Костадин Паскалев.

"Един юрист като Пламен Георгиев е абсурд да не знае за какво става въпрос", посочи Паскалев.

И допълни:

"Според мен всичко това е симулация на позиция. В крайна сметка Пламен Георгиев е искал едно единствено нещо - да бъде почистен, прекаран през пералнята на НАП, за да може да излезе чист и свеж за следваща употреба."

За Паскалев казусът с терасата на бившия вече шеф на КПКОНПИ е "изключително елементарен" - незаконно строителство, което трябва да бъде премахнато.

За КПКОНПИ в "мандата" на Георгиев бившият министър и кмет посочи, че "преди всичко в дейността на тази комисия имаше PR, по-малко конкретни действия и организирани атаки срещу определени хора". Паскалев подложи и на съмнение способността на КПКОНПИ да реализира всички поискани от нея запори. Ако и 30 милиона лева до края на годината успее да събере, пак ще е добре - посочи той (за разлика от самия Георгиев, който повтаряше, че олигарсите "имали 198 млн. причини" да го мразят - такава сума въобще не съществува като вземания, б.р.)

"Обективно сме свидетели на една изключителна активност на прокуратурата по повдигане на обвинения, а респективно никой не се интересува какъв е крайният резултат след съдебните процеси", посочи още Паскалев в коментар за политическата ситуация. И допълни, че му е много интересно да види какъв ще е изходът от мегаделата, които текат в момента.

Като "много притеснително" определи Паскалев изказването на единствения номиниран за главен прокурор - Иван Гешев относно атаката на НАП. Паскалев визира "издавани от Гешев присъди" без да има произнасяне от съда. 

Неизменно бе попитан и дали той ли ще е кандидатът на БСП за кмет на София, какъвто слух има от дни. 

"Нека да го кажа съвсем ясно - аз няма да съм кандидатът за кмет на София на БСП. Ясно и категорично съм го заявил. 100% няма да съм кандидат", отвърна Паскалев и уточни, че това е собственото му желание. "Защото смятам, че в обществото няма енергия да се говори за нови политики в местната власт. А такива политики са необходими", допълни.

Паскалев заяви, че не може да каже дали омбудсманът и бивш депутат на левицата Мая Манолова ще се кандидатира за кмет на София поради факта, че самата тя все още не е оповестила решението си.

Той коментира и решението на административния съд в София да отмени заповедта на ДНСК, с която бе спряно изграждането на небостъргача "Златен век". А то бе спряно не по желание на строителния контрол, а след личното настояване на премиера Бойко Борисов.

"Кога е издадено строителното разрешение? - Когато кмет е бил Бойко Борисов. Кога е купен имотът в кв. "Стрелбище", за когото също има ПУП за изграждане на небостъргач? - Отново по времето на Бойко Борисов.

Извинявайте, но това е политическа непоследователност. Продаваш, придобиваш и след това не изпълняваш ангажиментите си към съответния инвеститор. Това е недопустимо и това не е нормална бизнес среда", посочи Паскалев.

"Практически ние нямаме управление, а имаме един PR, който се реализира от ден в ден", посочи в заключение бившият министър. "Чума по свинете, хакната НАП, преди това срив на Търговския регистър - говори за едно нещо - имаме криза в държавността и държавната администрация, имаме ниско ниво на управление и некомпетентни управленци", допълни.

"Симулация на демократичен процес". Така пък Паскалев коментира решението на ГЕРБ и "присъдружните й организации" да намалят партийната субсидия от 11 лева на глас на 1 лев. Но и да позволят безлимитно финансиране от бизнеса и частни лица.