Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да дори да си помисля за вариант, при който България блокира Северна Македония за ЕС и НАТО заради исторически спорове. Борисов е в Скопие по повод две години от подписването на договора за приятелство и за съвместно честване на Илинденско-Преображенското въстание. Изявлението му бе съвместно с премиера на Македония Зоран Заев.

Премиерът призова смесената комисия да работи ежедневно, за да може да приключи до октомври.

"Малко време имаме, за да приключим с тези конфликтни теми. Дайте да погледнем реално. Всички герои, за които спорим, са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да може да стоим заедно. И точно на тая тема да си спънем перспективата, да си спънем развитието дори не е честно към тяхната идеология, цел, мечта. Те са мечтали да има автономия, собствено решение, права на хората, живеещи в този регион. Всичко това го има и го развиваме", каза Борисов.

Премиерът заяви, че не иска да мисли да за вариант, при който България поставя условия на Македония, защото той лично е положил много усилия и жертви за перспективата на страната към ЕС и НАТО.

"На всеки хълм, където прелетяхме, са гинали десетки хиляди хора. Както искате наричайте сега тези хора. Загинали, за да сме заедно, за да има перспектива този регион. Няма едно възвишение, където да не е загинал човек. И да си поставим този въпрос сега, когато е рядък шанс. Докараме ли я там ще ми се смеят. Аз съм се борил с целия си авторитет за да има това, което е в момента. Те (македонците - б.р.) направиха много и правят много. Ако гледаме българския интерес няма по-добро от Северна Македония в НАТО и ЕС. Сега като дойдат и новите изтребители. F-16, най-добрите в региона, ще можем да охраняваме и да помагаме и на Северна Македония. Само да не каже някой, че ще ги нападаме...", каза още Борисов.

Той заяви на македонска журналистка, че в медийната среда в Северна Македония се месят външни сили.

"Какво ние сме ви направили? Кое налага да се тиражира такава злоба? Нашият интерес е да сте в НАТО и ЕС. Нашите герои, които са загинали, са имали тези цели. Да бъдем братя, просперитет и високи доходи. Ние с нашата политика досега сме я докарали да сме най-бедни. Това, което имаме като еталон, е Западна Европа. Доходът там е в пъти повече отколкото Русия и Китай. Сърбите също са братски народ. И за Гърция. Днес възстановяваме паметник ( на полк. Каварналиев - б.р.), който е разрушен. Един човек загинал, за да може да си опази своите войници. Защо да разрушаваме паметници? В България има 4500 паметници. На съветската армия е в центъра на Сфия. Тези паметници трябва да ни върнат защо са се били. И какво се е случило впоследствие между България и Гърция", каза Борисов.

Според него сегашните отношения между България и Гърция са по-добрия вариант, защото "половината Гърция е по нашите курорти", имайки предвид планинските, а половин България е в Гърция на море.

"Комисията има историческа задача да остане в историята и до октомври да приключи с тези теми", заяви Борисов.

"Би било обидно към гибелта на хората, загинали по тези земи. Те могат да станат спънка за новата история. Аз също имам лимит, който мога да си позволя. Ще бъда обвинен, че съм продал историята на България. И знам, че комисиите трябва да приемат приемливото решение", заяви Борисов.

И двамата със Заев заявиха, че компромис трябва да се постигне.