Кубинското правителство въведе ограничение на максималните цени на хранителните продукти и напитките в страната, за да контролира риска от инфлация, дължащ се на повишението на заплатите на държавните служители и производителността, която е в застой, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Експериментът започна преди няколко седмици в някои провинциии. Днес влиза в сила за цялата държава според високопоставени правителствени източници. Ценовият таван е част от пакет от мерки, оповестени от кубинското правителство, които включват увеличение на заплатите на над 1 милион държавни служители и пенсионери.

"Историята ни разказва, че ограничаването на цените не е добър ход: то може да контролира дисбаланса в краткосрочен план, но не е устойчиво дълготрайно решение", заяви икономистът Рикардо Торес. "Проблемът на Куба е производството", добави той.

Куба преминава в момента през трудна икономическа ситуация, която се дължи на слабото производство и големите разходи за внос: най-вече на хранителни продукти и гориво. Тези проблеми са придружени и с икономическия срив на Венецуела, най-близкия съюзник на Куба.

"Ако въведат таван на цените, това ще е предимство за хората, тъй като ако продуктите са малко по-евтини, хората ще могат да консумират повече", твърди Татяна Уитнол, 50-годишна служителка в частната кафетерия "Дон Йойо".

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се опитва да намали приходите на Куба от сектори като туризма. Тя забрани круизи до островната държава и ограничи пътуванията на американски граждани до острова. 

Хавана наложи ограничения в количествата продукти като пилешко месо, олио за готвене, фасул и други, които хората могат да получават.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел се изправи пред икономика в много тежко състояние, след като пое поста през април миналата година. Кубинската икономика все още не е в рецесия. Светлината в тунела идва от туризма и продажбите на ром и цигари и разработването на мини, които са допринесли за известен растеж, но той не е достатъчен, за да повиши забележимо стандарта на живот.