Американският посланик в Берлин разкритикува днес нежеланието на Германия да се включи във военноморската мисия за опазване на сигурността в Ормузкия проток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Германия е най-голямата икономическа сила в Европа. Този успех предполага поемане на отговорности на световната сцена", заяви Ричард Гренел пред в. "Аугсбургер алгемайне".

Вчера германският външен министър Хайко Маас изключи възможността Германия да участва в планираната мисия в протока, след като САЩ отправиха официална молба за германското участие.

Маас обясни, че Берлин иска да намали напрежението с Иран и че трябва да се направи всичко възможно за избягвaне на ескалацията.

ЕС, Франция, Германия и Обединеното кралство се опитват да намерят по-дипломатически подход от САЩ към ислямската република. След като Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение през 2018 г. европейските държави се опитаха неуспешно да компенсират щетите върху иранската икономика, след като бяха възстановени американските санкции срещу Иран.

Затова Техеран постепенно започва да нарушава клаузите по сделката и да се държи предизвиквателно пред доскорошните си партньори от Европа - дори задържа британския танкер "Стена имперо". Преди това Великобритания задържа ирански кораб край Гибралтар по подозрение, че е пренасял петрол към рафинерия в Сирия.