Главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов отрече да има връзка с разследваната заради кибер атаката срещу Националната агенция за приходите фирма "ТАД" Груп. След като името на Чобанов и на разследващия сайт се появиха в публикуваните от прокуратурата доказателства по делото, от спецобвинението по-рано днес обявиха, че издават на негово име Европейска заповед за разследване (виж по-долу какво представлява тя, б.р.).

Пред БНР Атанас Чобанов заяви:

"Извън публикациите на медиите, нищо не знам. След като започна това разследване и публикациите в медиите, тогава научих, че има такава група. Нямаме комуникация с Кристиян Бойков и какъв беше там, Иван Тодоров. Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие "Биволъ" към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим. ... Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни", каза пред БНР Чобанов.

Той допълва, че в момента е на почивка в Европа и заяви, че ще съдейства на френските власти, когато те се свържат с него. Ето какво казва за предполагаемата връзка с разследваната заради кибератаката "ТАД Груп". 

"Преди около две седмици получихме от анонимен чат информация, че сайтът на Комисията за защита на личните данни е пробит. Обърнахме се към тях, към Националния център за реакция при инциденти в киберсигурността. Те затвориха пробойната и даже публикуваха благодарствен адрес. Направихме проверки - на 14 хиляди души данните бяха неправомерно достъпни. Това е анонимен източник, за който аз не знам кой е", обясни Чобанов.

Пред бТВ той е още по-яростен:

"Това, което прокуратурата иска да прави, е евентуално да получи достъп чрез европейско разследване до нашите сървъри, до нашите данни, комуникации, за да разбере какви други разследвания ние водим, които властта не харесва и паралелно Сотир Цацаров да си отмъсти, да получи удовлетворение, така да се каже, с институционалната бухалка срещу „Биволъ”, затова че разкрихме неговите имоти, купени на половин цена, за които той още не е дал обяснение, за това, че свалихме половината правителство чрез „Апартаментгейт”, с къщи за гости и другите разследвания, които продължават", допълни Чобанов.

По-рано днес Специализираната прокуратура обяви, че издава Европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса "ТАД Груп":

"Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Република Франция. В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на „ТАД Груп“, във връзка с факти, относими по предмета на доказване."

Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта. Справка в регистъра показва, че собственик на "Биволъ" ЕАД е Асен Йорданов, като той е и единственото осигурено лице във фирмата.

Какво представлява Европейска заповед за разследване?

Тя от една страна е "искане до компетентен орган на друга държава членка за събиране на доказателства", хем от друга страна не изключва "временно предаване в издаващата държава на лице, задържано в изпълняващата държава, за извършване на процесуални действия, изискващи присъствието на това лице".

Ето и едно към едно закона:

Чл. 2. (1) Европейска заповед за разследване е акт, издаден от компетентен орган на държава членка, с който се отправя искане до компетентен орган на друга държава членка за събиране на доказателства, включително доказателства, с които последната държава вече разполага, или за извършване на действие по разследването и други процесуални действия.

(2) Европейска заповед за разследване може да се издаде за:

1. наказателни производства, образувани от орган на съдебната власт или които може да бъдат образувани пред орган на съдебната власт за извършено престъпление в издаващата държава;

2. производства, образувани от административни органи във връзка с деяния, които са наказуеми по законодателството на издаващата държава, тъй като съставляват правонарушения, и където решението може да доведе до образуване на производство пред съд, компетентен по наказателни дела;

3. производства, образувани от органи на съдебната власт във връзка с деяния, които са наказуеми по законодателството на издаващата държава, тъй като съставляват правонарушения, и където решението може да доведе до образуване на производство пред съд, компетентен по наказателни дела;

4. деяния във връзка с производства по т. 1 - 3, които се отнасят до престъпления или нарушения, за които юридическо лице може да носи отговорност или да му бъде наложена санкция в издаващата държава.

(3) Европейска заповед за разследване може да бъде издадена и за:

1. временно предотвратяване на територията на изпълняващата държава на действия по унищожаване, промяна, преместване, предаване или разпореждане с вещи, които могат да бъдат използвани като доказателство;

2. временно предаване в издаващата държава на лице, задържано в изпълняващата държава, за извършване на процесуални действия, изискващи присъствието на това лице, или временно предаване в изпълняващата държава на лице, задържано в издаващата държава с цел да участва в поисканото разследване.