"Не е редно да се огласяват по висящо разследване доказателства по този публичен начин."

Това заяви председателят на Съюза на съдиите в България и бивш член на ВСС Калин Калпакчиев по повод разпространените вчера от спецпрокуратурата материали по разследването на заподозрените за киберакатаката срещу НАП. Според него България може да бъде осъдена в Страсбург заради подобни действия, защото те компрометират основни права като презумпцията за невинност.

"Подобни действия в миналото не са имали добър завършек", припомни пред бТВ Калпакчиев, визирайки случая с тефтерчето на Филип Златанов, което впоследствие изчезна и делото се провали.

Прокуратурата тогава обаче обяви публично част от неговото съдържание на прословутите си "прожекции" в присъствието на Сотир Цацаров и заместника му Борислав Сарафов*.

Калпакчиев припомни и делото "Костинброд", по което също бяха показвани доказателства пред медиите и което също се провали.

"Подобно поведение води до уронване престижа на прокуратурата като институция", категоричен е съдията, който бе сред най-отявлените дразнители на Сотир Цацаров в предишния ВСС и дори главният прокурор тогава опита да вкара точка срещу него за това, че е дал интервю пред списанието Клуб Z.

"Освен че това (историята с "хакнатите" пръскачки на НС, б.р.) стана повод постановленията и изявленията на прокуратурата да станат част от, така да се каже, народния фолклор - повод за много смешки, в крайна сметка за мен резултатът, по-сериозният, е, че води до уронване престижа на институцията.

И до това гражданите да не я приемат насериозно. А това е много опасно, тъй като прокуратурата в крайна сметка извършва много важна дейност по разкриване на престъпления, повдигане на обвинения... И ако гражданите й нямат доверие, не се допитват и обръщат към нея, когато се налага, това вече е наистина сериозно и опасно."

"Освен това са били разпространени лични данни на прокурори и следователи заедно с тези материали, а подобно деяние покрива състав в Наказателния кодекс”, отбеляза Каплакчиев.

"Разпространяването на лични данни не е невинна дейност, затова защитата им неслучайно в ЕС е толкова сериозна”, заяви съдията, който отбеляза, че за да бъдеш осъден за разпространение на лични данни, не е нужно някой да е злоупотребил с тях.

"Това разследване по начина, по който се води, не създава впечатление, че се цели разкриване на истината, а се целят пропагандни и конюнктурни ефекти, които да се използват за краткосрочна цел", смята Калпакчиев.

За избора на нов главен прокурор

Съдията напомни, че предстоящата процедура на избор на главен прокурор не е безпрецедентна (защото вече имаше случай с един кандидат - Борис Велчев, б.р.), но носи пороците и белега на всички такива процедури. А именно - не е направен анализ на моментното състояние на държавното обвинение.

"Защо прокуратурата се проваля при определени рзследвания? Какъв тип престъпления се разследват, за какви се внасят обвинителни актове? И каква е успеваемостта по тези актове?

Анализ, който в крайна сметка да доведе до една картина, знания за това какво е състоянието на струкутрата. И оттам да си направим извод какъв главен прокурор е необходим.

Той напомни, че същинският разговор е за реформа на прокуратурата:

"А именно за това как главният прокурор да бъде отговорен. Защото в момента, както знаете, той е всевластен и безотговорен. Как редовият прокурор да бъде освободен от зависимостта, в която той  е поставен в момента, така че да върши работата си свободно. Но да бъде и той отговорен.

Защото по тези разследвания, които се водят и в момента – а са се водели и в миналото и е имало безславен резултат, кой е понесъл отговорност? Никой."

Калпакчиев даде пример с Методи Лалов и Веселин Пенгезов  двама бивши вече председатели на ключови съдилища, които открито признаха, че изборът им се е решавал "на кастинг" извън ВСС не от овластения по закон орган, а от играчи от задкулисието. Припомни и израза "ти си го избра".

"Нямаме гаранции – дори имаме основателни съмнения, че изборът сега на главен прокурор ще се случи по същия начин, по който това е ставало до момента", заключи той. 

Марин Марковски пред Нова тв днес. Стопкадър от тв екран

На подобно мнение относно изнесените от прокуратурата СРС по друга национална телевизия - Нова тв, бе и известният адвокат Марин Марковски.

"Всеки един политически акт на прокуратура, съд, следствие е неправомерен, безсмислен и опасен. Когато се преценява дали нещо е правилно или не, оценките са две - едната е морална, другата е правна. – каза юристът. – Законът е това правило, без което обществото не може да живее нормално.

Досега не се е случвало прокуратурата да изнесе доказателства публично, за да убеди обществото, че е права. Това обаче е нередно. Когато една авторитетна институция направи нещо подобно, това означава, че тя убеждава хората, че даден човек е извършил престъпление. Опасно е, защото тези доказателства не са достатъчни. Според Конституцията всеки е невинен до доказване на противното. Нарушаването на конституционната норма не е цивилизовано”, коментира адвокат Марковски в студиото пред Виктор Николаев.

---

* Бел. ред.: Част от същия "сюжет" беше, че в първите прожекции на прокуратурата някой не бе догледал и вътре имаше на няколко места инициалите ДП. После те изненадващо се оказаха поправени на числото 10, нищо че се касае за пазено от разследващите органи ключово веществено доказателство по дело.