Дъвката навърши 150 години. Някои дъвчат за почистване на зъбите, други от стрес. Предишният треньор на “Байерн” Мюнхен Карло Анчелоти е дъвчел по 14 дъвки по време на футболна среща. Улрике Хайденрайх посвещава своя публикация по темата в мюнхенския всекидневник “Зюддойче цайтунг”.

Карло Анчелоти, бивш треньор на ФК “Байерн” Мюнхен, навремето обяви, че дъвче по 14 дъвки по време на футболна среща. Може и да му е помагало срещу стреса и нервите, но за зрителите е било учудващо да гледат как непрестанно нещо дъвче.

Карло Анчелоти.

На него всъщност се пада една малка част от оборота на фирмите производителки на дъвки в Германия – 560 милиона евро годишно. Работниците, които във фабриките превръщат синтетична гума, като поливинилов етер в дъвка, всъщност трябва да са благодарни на един друг човек. На 27 юли преди 150 години Амос Тейлър от американския щат Охайо пръв патентова дъвката.

През 1869 г. Тейлър се отправя към патентното ведомство, за да докаже, че е изнамерил подобрено съединение на дъвката. Преди това генерал от Мексико я пренася в САЩ, но това всъщност е представлявало леплива маса.

Междувременно се смята, че чрез задействането на дъвкателните мускули дъвката води до облекчавение на лицето, което пък провокира чувство за сваляне на напрежението в организма. Така може да се обясни, че още във времената, когато битката за живот е била сурова, хората са дъвчели всичко възможно. Примерно в каменната ера това са били смоли, преди 9000 години в Швеция смола от върба. Това на практика е първият вариант на дъвката, открита от археолози.

Да се върнем към настоящето. На улични чистачи са нужни две минути, за да отлепят дъвка с уред, работещ на пара под налягане. За подобно действие обаче в германската федерана провинция Баден-Вюртемберг се налага глоба до 250 евро, тъй като подобно почистване на отпадък не било съразмерно с обема на подобен боклук. Глоби има също в Дюселдорф и Дрезден – 10 евро, а в Мюнхен 55 евро.

В Сингапур обаче наказанието е за всеки, хванат да хвърля или изплюва дъвка на улица или тротоар – 300 евро. Да не говорим, че поради естетически причини от 1992 г. продажбата на дъвки в Сингапур е забранено. Има едно единствено изключение – за медицински цели аптеките имат право да продават дъвки без съдържание на захар с цел поддържане на зъбна хигиена, както и дъвки, съдържащи никотин с цел отказване от тютюнопушене.

Първите дъвки са пренесени в Германия от американски войници след края на Втората световна война. След това са проведени многобройни научни изследвания с цел да се докаже ползата от тях.

Твърди се, че дъвченето подобрява снабдяването на мозъка с кръв, подобрява се пулса, дори че това е един вид йога за устата.

Австралийски изследователи са установили, че дъвченето е полезно за по-добра концентрация.