Apple обяви, че ще спре практиката да се слушат автоматично записи на хора, говорещи с гласовия асистент Siri, съобщи Engadget.

Досега около 1% от всички въпроси, поръчки и обръщения от всякакъв тип към "умния" асистент в iPhone и iPad бяха запазвани и преслушвани. Предполагаемо - анонимно и само с цел подобряване и оценяване на изкуствения интелект на Siri.

"Посветени сме на това да осигурим страхотно преживяване със Siri, и едновременно с това да защитаваме личната информация на потребителите. Докато направим подробен преглед, спираме оценяването на Siri в целия свят", обявяват от Apple.

След бъдещ ъпдейт всеки ще може да реши дали да се включи или не в програмата, добавят от компанията.

Преди седмица британският в. "Гардиън" разкри, че много от тези записи се преглеждат не само от служители на компанията, но и от подизпълнители. В добавка, Amazon признаха, че имат същата практика с Alexa, а Google - с техния гласов асистент. Google също прекратиха тази практика - но само за потребителите в ЕС във връзка с GDPR.

Притеснението е, че така лична информация, изказвания, дори разговори между хора, които могат да бъдат идентифицирани, могат да бъдат чути от реални хора. Siri би трябвало да записва само въпросът към нея, но често се случва и друг звук и друга информация да влезе в записа. 

Според много специалисти информация, събрана от толкова много хора, може да се ползва за анализ на пазара и в помощ на рекламодателите.