Китай каза петък, че няма да позволи да бъде изнудван и предупрепи, че ще отвърне, след като президентът Доналд Тръм обеща да наложи от септември 10-процентови мита на китайски вноси стоки за $300 млрд.,  предаде Ройтерс.

Със съобщението си от четвъртък Тръмп наруши примирие в продължаваща вече година търговска война между двете най-големи икономики в света, която забави  глобалния икономически растеж и наруши веригите на доставки.

Пекин няма да остъпи и сантиметър под такъв натиск от Вашингтон, каза говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунюн.

“Ако Америка наистина приеме митата, Китай ще трябва да вземе необходимите контрамерки, за да защити жизнените и фундаментални интереси на страната", Каза Хуа на пресконференция в Пекин.

“Няма да приемем никакъв максимален натиск, сплашване или изнудване. По главните принципни въпроси няма да отстъпим и един инч", каза тя, добавяйки, че САЩ трябва "да се откажат от илюзиите си" и да се върнат на верния път на преговорите, основаващи се на взаимното уважение и равенството.

Новите американски мита върху китайския внос, които ще бъдат въведени от 1 септември, ще засегнат детските играчки, облеклото, обувките, а също така и електронни устройства като смартфоните АйФон (iPhone) и даже оръжия. Това съобщи американският информационен портал "Аксиос", цитиран от БТА.

Въвеждането на новите мита означава, че САЩ ще облагат почти целия китайски внос. Според данни на портала митата ще засегнат дрехи като палта, панталони, шорти, поли, рокли и даже бельо.

Освен това митата ще обхванат и електронните устройства - смартфони АйФон, микрофони, цифрови камери, слушалки и игрови конзоли. Те ще се разпространят и върху огнестрелното оръжие - револвери, пистолети и пушки. 

Сред останалите стоки в списъка, които ще бъдат обмитени с новите митата, са детските играчки, млечните продукти, цветя, зеленчуци и плодове, подправки, алкохол, мебели и стоки за дома, спортни стоки, включително и стикове за голф, който Тръмп обича да играе.

Информационният сайт подчертава,че през есента цените на потребителските стоки осезателно ще се повишат, въпреки уверенията на Тръмп и администрацията му, че това няма да се случи.

Представители на администрацията на Тръмп са против въвеждането на новите мита върху китайския внос, съобщи в."Уолстрийт джърнъл", цитиран от ТАСС.

Според информация на вестника, който се позовава на добре информиран източник, срещу въвеждането на новите мита са се обявили американските представители на последните преговори с Пекин - постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин, икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу, а също и помощникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

Американският президент, който има подкрепата на ръководителя на Националния съвет по търговия към Белия дом Питър Наваро, е бил непреклонен в намерението да засили икономическия натиск върху Китай.

САЩ вече наложиха 25-процентни мита на други китайски вносни стоки в размер на 250 милиарда долара.

По-рано тази седмица преговарящите екипи на САЩ и Китай приключиха поредния кръг търговски преговори без видими признаци на напредък и насрочиха следващата си среща за септември.
В търговския конфликт имаше известно разведряване след разговорите на Доналд Тръмп с китайския му колега Си Цзинпин на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака през юни.