Въпросът, който днес надвисва над света е: Започва ли нова надпревара във въоръжаването?

Днес САЩ официално се изтеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег с Русия, предаде Би Би Си.

Той беше подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и бившия съветски лидер Михаил Горбачов през 1987 г. и забрани ракетите с обсег между 500 и 5500 км.

По-рано тази година САЩ и НАТО обвиниха Русия, че нарушава договора, разполагайки нов тип крилата ракета. Москва отрече. 

Американците казаха, че имат доказателства, че Русия е разположила определен брой ракети  9M729 известни в НАТО SSC-8. Съюзниците на САЩ в НАТО позкрепиха обвинението на САЩ

"Русия е единствената отговорна за разпада на договора," каза в изявление днес държавният секретар Майк Помпео.

"С подкрепата на нашите съюзници в НАТО, САЩ определи, че Русия е в материално нарушение на договора и следователно суспендираха нашите задължения по договора", добави той.

Руското външно министерство потвърди, че ДРСМО е "официално мъртъв" в изявление, разпространено от държавната агенция Риа Новости.

НАТО ще отвърне "по премерен и отговорен начин"

Русия продължава да нарушава споразумението за ядрените оръжия с междинен обсег, въпреки увещанията на САЩ и съюзниците от НАТО, включително и дадената й финална възможност в продължение на шест месеца да спази своите задължения по договора, се казва в декларация на Северноатлантическия съвет, публикувана на сайта на Алианса днес. 

В резултат на това решението на САЩ да се изтеглят от договора, което напълно се подкрепя от съюзниците от НАТО, сега влиза в сила.

Русия носи цялата отговорност за разпадането на договора. Съжаляваме, че тя не показва желание и не прави видими стъпки да се върне към спазването на международните си задължения. Не може да продължава положение, при което САЩ изцяло спазват договора, а Русия - не, се казва в декларацията.

НАТО ще отговори по премерен и отговорен начин на значителните рискове, които руската ракета 9М729 представлява за сигурността на съюзниците. Ние съгласувахме балансиран, координиран и отбранителен пакет от мерки, който да гарантира, че способността на НАТО за сдържане и отбрана ще остане надеждна и ефикасна.

Съюзниците са твърдо ангажирани със запазването на ефективен международен контрол над въоръженията, разоръжаването и неразпространението. Затова ние ще продължим да отстояваме, да укрепваме и по-нататък да засилваме контрола над въоръженията, разоръжаването и неразпространението като ключов елемент от евроатлантическата сигурност, отчитайки сегашното положение със сигурността. НАТО ще продължи също така да се стреми към конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия позволяват това, заключава декларацията на Северноатлантическия съвет, предаде БТА.

Москва: Вашингтон прави сериозна грешка

Русия разкритикува днес изтеглянето на Вашингтон от договора.

"Вашингтон допусна сериозна грешка", заяви в комюнике руското външно министерство.

В комюникето се изтъква, че Русия продължава да е готова за преговори със САЩ за възстановяване на доверието и засилване на международната сигурност, предаде ТАСС. 

Външното министерство призова също така Вашингтон да се откаже от наземното разполагане на ракети със среден и малък обсег.

"Призоваваме САЩ да се откажат от разполагането на създавани от тях наземни ракети със среден и малък обсег и да последват примера на Русия в предприемането на всички необходими стъпки за гарантиране на глобалната стабилност и предсказуемост. В противен случай цялата отговорност за засилването на напрежението в света ще бъде на Вашингтон", каза руското министерство.  

 

Президентите Михаил Горбачов (вляво) и Роналд Рейгън се ръкуват слеп подписването на Договора за ракетите със среден и малък обсег през 1987 г. Снимка АП / БТА

През февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп определи 2 август като краен срок страната му да се оттегли от договора, ако Русия не започне отново да го спазва

Руският президент Владимир Путин малко след това суспеднира изпълнението на задълженията на Русия по договора.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че светът губи "безценна спирачка на ядрената война".

"Това вероятно ще повиши, няма да намали заплахата от балистичните ракети", добави той, призовавайки страните "да потърсят нов общ път за международен контрол върху въоръженията".

Анализаторите се опасяват, че разпадането на историческото споразумение меже да доведе до нова надпревара във въоръжаването между САЩ, Русия и Китай.

"Сега, когато договорът свърши, ще видим развитието и разполагането на нови оръжия", каза пред Франс прес Павел Фелгенхауер, руски военен анализатор.

Договорът забраняваше всички ядрени и неядрени ракети с малък и среден обсег, освен тези с молско базиране. САЩ бяха разтревожени от разполагането на руската ракетна система SS-20 прнез 1987 г. и отговори с разполагане на крилатите ракети "Пършинг" в Европа, предизвиквайки протести на много места в Стария континент. Близо 2700 ракети бяха унищожени до 1991 г. Страните се съгласиха взаимно да проверяват инсталациите си.

Отбранителният кореспондент на Би Би Си Джонатан Маркъс отбелязва, че през февруари 2021 г. изтича срокът на най-важното споразумение от годините на Студената война, новия договор СТАРТ (START или Strategic Arms Reduction Talks), който ограничава броя на ядрените ракети с голям обсег. "Оцеляването му е далече от сигурно", пише Маркъс.

"Контролът върху въоръженията е в криза, точно когато се развиват нови оръжейни технологии, включващи изкуствен интелект и свръхзвукови ракети", посочва той.