Музиканти от „Рамщайн” се целунаха на сцената по време на концерт на стадион „Лужники“ в Москва в знак на предизвикателство към прословутата позиция на Русия срещу ЛГБТ+ правата. Китаристите Пол Ландерс и Рихард Круспе се приближиха бавно един към друг, преди да се целунат в устата по време на изпълнение на „Aüslander“ („Чужденци” – песен, посветена на мигрантите).

 

 

Германската хеви метъл група публикува снимка от момента на страницата си в Инстаграм с текст:

„Русия, обичаме те!”

Мнозина фенове също уловиха паметния момент с камерите си.

Законодателство против „гей пропагандата” бе прието в Русия през 2013 г. и спомогна за създаването на враждебна среда за представителите на ЛБГТ+ общността в страната. Наблюдава се и нарастване на престъпленията от омраза срещу ЛГБТ+ хората, а наскоро дори и антигейски погроми в Чечения, съобщава британския „Индипендънт” и припомня, че на 21 юли видна ЛГБТ+ активистка бе намерена мъртва в Санкт Петербург – удушена и намушкана с нож.

Двамата музиканти са се целували няколко пъти на сцената по време на продължаващото им турне в Европа, като феновете вече са измислили име на двойката – „Полхард”.

На концерта на „Рамщайн“ в Полша двамата „плуваха” сред публиката в гумена лодка и развяваха Прайд флаг, след новината, че хора от ЛГБТ+ са били посрещната с насилие по време на Прайд марша в страната.

И двата момента предизвикаха възхитени реакции от феновете, като единият бе определен кано „много силен ход“, а другият като „затрогващо послание”.

След концерта руските държавни медии се направиха, че въобще не са забелязали протестната целувка на стадион „Лужники”. Но имаше и такива, които отбелязаха, че според руския закон срещу пропагандата на хомосексуалността, чужденците, които пропагандират „нетрадиционни” отношения пред непълнолетни, могат да бъдат задържани до 15 дни и депортирани или глобявани до 5000 рубли (78 долара) и депортирани.

Новината за целувката е пропусната от РИА „Новости“

В Русия законът срещу пропагандата на хомосексуалността, приет с обяснението, че цели „да не допусне контакт на деца с хомосексуализъм”, направи незаконно представянето на всякакви хомосекуални действия като нормални. В документа се твърди, че той защитава „традиционните ценности” от „така наречената западна толерантност”. Европейскиият съд по правата на човека не се съгласи с тази позиция и постанови, че законът усилва стигматизацията, провокира хомофобия, дискриминира уязвимо малцинство, а и също вреди на децата.

„Рамщайн“, прославили се с ефектните си концерти и музикални клипове, неведнъж са изразявали подкрепата си за ЛБГТ+ общността. Музикантите са се целували няколко пъти на сцената по време на европейското си турне.

Новият неозаглавен албум (наричан просто Rammstein) групата издаде през май тази година.

 

"Площад Славейков"