Може ли само с търсачката Google човек да "хакне" лични данни на премиера, кметове, бизнесмени и други лица? Без никакви секретни програми, ИТ умения или специални компютри?

Да, сигнализира ни читател, при това с лекота. Достатъчно е само да си изберете сайт на институция и да използвате функцията за стесняване на търсенето само в рамките на конкретен сайт в Google. А това става просто като напишете site:(URL адреса на сайта) (име) ЕГН. 

И веднага най-голямата търсачка в света дава достъп до десетки документи във формат .pdf - договори за продажба, за обществени поръчки, записи на заповед, декларации, докладни записки и др., в които никой не е отстранил, както се изисква по закон, личните данни - сред които трите имена, ЕГН и номер на лична карта.

Проверка на Клуб Z установи, че всеки с лекота може да намери тези данни на министър-председателя Бойко Борисов (през сайта на Столичен общински съвет), пловдивския кмет Иван Тотев (през сайта на пловдивската община), лидера на ДПС Мустафа Карадайъ (през сайта на ДПС), вицепремиера Томислав Дончев (през сайта на габровската община, от времето, когато е кмет на града) и много други известни и неизвестни физически лица - много от които например са участвали в договори за обществени поръчки.

Документи с лични данни излизат при търсене в сайтовете на София, Пловдив, Варна, Габрово, Благоевград и много други. В някои сайтове на общини обаче подобни файлове липсват, а в други - този на община Бургас, например - документите са малко и във всички личните данни са внимателно заличени, каквито са законовите изисквания.

Сайтовете на министерства също са по-добре защитени - там подобни данни не излизат, или ако ги има, са само частични - например последните 4 цифри от ЕГН-то са премахнати.

Защо е възможно това?

Защото служителите в тези общини са качили .pdf файлове с лични данни в папки, които са достъпни за индексиране от Google. Така макар и да не могат да бъдат намерени ръчно в сайта, търсачката ги е записала в своя списък с линкове, който прави ежедневно на целия публичен интернет.

Функцията за търсене в конкретен сайт всъщност е много популярна - много сайтове всъщност я вграждат при тях, за да си спестят инсталирането на собствена търсачка. 

В добавка, търсачката на Google пази кеш на изключително много сайтове, т.е. дори бързо изтриване на част от тези данни не гарантира, че те няма да останат дълго време достъпни онлайн.