Ракетите „Пейтриът“ биха могли да защитят Европа от новите ракети, които разполага Русия.

Това заяви днес в Брюксел генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той направи специално изявление по повод края на Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

Столтенберг изтъкна, че алиансът ще отвърне по един „отговорен и премерен начин“ на руската заплаха. Но няма да предприема огледални мерки на тези на Кремъл, т.е. няма да разполага нови ракети в Европа.

„Не искаме нова надпревара във въоръжаването. Затовае реагираме премерено координирано. Затова приветстваме всички усилия и нови инициатива в сферата на контрола над въоръженията. Същевременно трябва да гарантираме средствата за възпиране и отбрана. Русия обаче активно инвестира в създаването на нов ядрен потенциал. НАТО вече започна да реагира на тези действия. Това може да се избегне, но Русия трябва да промени поведението си. Разполагането (на руските ракети – б.р.) е част от този модел на поведение и НАТО вече реагира на  него. Сега извършваме най-голямото разгръщане на сили след Студената война. След дълги години намаляване на разходите за отбрана сега ги увеличаване. Сред тези средства (за възпиране и отбрана – б.р.) са ПРО и ПВО. Такива системи като „Пейтриът“, в чието закупуване инвестират някои съюзници,  са част от интегрираната система на ПРО на НАТО. Това ще ни помогне да се защитим от руските ракети“, итъкна Столтенберг.

Пактът няма да интегрира С-400, които Турция купи от Русия

НАТО обаче няма да интегрира руските ракетни комплекси С-400, които Турция закупи от Русия, каза генералният секретар в отговор на въпрос.  Но допълни, че приветства факта, че Анкара води диалог със САЩ за закупуването на „Пейтриът“, както и с Италия и Франция за комплекси САМП/Т. Отделно НАТО вече засилва турската ПРО, като разполага там „Пейтриът“ от Испания.

Съозниците от НАТО съжаляват за прекратяването на ракетния договор, но вина за това има само Русия, допълни Йенс Столтенберг. Всички страни членки на пакта подкрепят решението на САЩ.

„Нито едно международно споразумение не може да бъде ефективно, ако се спазва само от едната страна“, каза генералният секретар.

Той припомни, че в Европа няма нови американски, но има нови руски ракети.

Но НАТО няма да правискорострелни изводи, нито ще бърза с вземането на решения за отговор на руските действия. Вариантите ще бъдат внимателно проучвани. От алианса ще наблегнат на военни учения, разузнаване и други методи. Някои мерки могат да се осъществят бързо, но за други може да бъде необходимо повече време.

Накрая Столтенберг изрази увреност, че може да се стигне до ново споразумение с Русия.

ЕС иска намаляване на ядрените арсенали

ЕС призова Русия и САЩ да потърсят нови възможности за намаляване на ядрените арсенали. Говорителят на Еврокомисията Карлос Руис де Гордехуела изтъкна, че през последните 30 години Договорът е допринесъл много за европейската и общата сигурност, и добави, че благодарение на него близо 3000 такива ракети са премахнати от Европа и унищожени по надежден начин.

„ЕС препотвърждава дългосрочния си ангажимент за проверим и ефективен, базиращ се на договори контрол върху разпространението на ядрени оръжия. Затова насърчаваме и запазването на постиженията от Договора за ракетите със среден и малък обсег. Предвид обтегнатите отношения трябва да внимаваме да не поемем по пътя на нова надпревара във въоръжаването, която да осуети значителното намаляване на напрежението, постигнато след края на Студената война“, каза той.