Кристалина Георгиева е изборът на правителствата на страните членки на ЕС за изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс. Това стана факт след продължили повече от 12 часа преговори и гласувания, белязани от разделение сред държавите.

Единният кандидат на ЕС ще се представи пред МВФ до 6 септември. 24-членният изпълнителен съвет на фонда отговаря за избора на новия директор. Той трябва да бъде определен до 4 октомври след индивидуални интервюта с финалистите. В идеалния вариант изборът може да бъде единодушен, но може да стане и с гласуване. Всяка държава може да номинира кандидат, като от създаването си през 1944 г. МВФ винаги е бил ръководен от европеец, а начело на Световната банка обикновено застава американец.

По-рано през деня Кристалина Георгиева поведе още след първия кръг в гласуването, съобщи Клуб Z, като се позова на високопоставен източник, запознат с междинните резултати, един от които беше, че испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо оттегли кандидатурата си. Георгиева, която е главен изпълнителен директор на Световната банка, събра 52% (при необходими 55%) от гласовете, каза източникът под условие на анонимност.

След оттеглянето на Калвиньо, която беше подчинена на Георгиева в Европейската комисия от 2014 до 2016 година, съперници на българската кандидатка останаха бившият председател на финансовите министри на еврозоната Йерун Дейселблум от Холандия, и шефът на финландската централна банка Оли Рен, бивш еврокомисар.

Малко след оттеглянето на Калвиньо от надпреварата отпадна и Рен, съобщи по-късно днес френското министерство на икономиката.

След втория кръг от вота Дейселблум поздрави Георгиева в туитър и ѝ пожела успех.

Франция води процеса на селекция. Вчера Франс прес прогнозира, че Георгиева е с най-големи шансове да стане приемница на французойката Кристин Лагард, която на 2 юли лидерите на ЕС номинираха за следващ председател на Европейската централна банка на мястото на италианеца Марио Драги, чийто мандат изтича по-късно тази година. 

Гласуването на европейските правителства за определяне на единната им кандидатура за изпълнителен директор на МВФ започна днес, като кандидатите за поста останаха четирима. Португалецът Мариу Сентену се оттегли от надпреварата, съобщи министерство на икономиката и финансите на Франция.

Британското правителство, което получи допълнително време, за да представи свой кандидат в последната минута, ако желае, в крайна сметка не се включи в надпреварата.

Гласуването се проведе според европейските правила за квалифицирано мнозинство: изисква се подкрепата на 55 процента от страните членки, тоест 16 страни, представляващи поне 65 процента от населението на ЕС.

"Могат да бъдат организирани няколко кръга на гласуване, ако това е необходимо", подчерта министерството, цитирано от Франс прес.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, който бе натоварен да ръководи обсъжданията за определяне на европейски кандидат преди края на юли, съобщи вчера, че няма консенсус около един кандидат.

За да избегне удължаването на разговорите, Льо Мер реши да подложи кандидатурите на гласуване от страните членки. Това е безпрецедентна процедура за определяне на европейски кандидат, който да застане начело на МВФ.