Учители от основните и средни училища се наговарят във Facebook за противопоставяне срещу наредба на Министерстваото на образованието и науката, която ги задължава да ходят и да прибират в клас деца, които са направили неизвинени отсъствия.

Тя е част от така наречения координационен механизъм, който министерството предложи преди две години, за да бъдат вкарани в класната стая децата, чиито родители не желаят да ги пускат на училище. Тази година обаче допълнителното изискване е учителите сами да обхождат домовете на хлапетата, след като МВР и Агенцията за социални помощи се отдръпнаха леко от инициативата.

Протестът тръгна от пост в социалните мрежи на учителката Мария Николова от училището „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица, но на нейната стена се подписаха много учители, които подкрепят идеята. Всички те твърдят, че тяхната задача е да обучават и възпитават учениците, но не и да обхождат домовете им.

"Нашите деца идват навреме в клас, но си представям какво е в ромските махали, където ги замерят с камъни", допълва нейна колежка.

Учители от 94 СУ в квартал „Христо Ботев“ споделят, че са били замеряни дори с камънви от свекървите на 12-годишни булки, които не искат да се върнат в клас. 

Някои от преподавателите, които не преподават в етнически проблемни райони, посочват, че изискването на МОН да пътуват след работно време до съседни села, за да видят защо децата не са дошли в клас, няма икономическа логика и никъде не е посочено кой ще заплати за техните пътувания. Много от тях предлагат в акцията да бъдат вкарани хора от Агенцията за социално подпомагане и полицаи, тъй като в етнически най-натоварените райони учителите не се чувстват сигурни за живота си. Това бе предвидено още преди две години, но тогава всички институции се отказаха и учителите трябваше да извършват тази дейност сами. След като шеф на регионален инспекторат от Русе разпореди на учителите дори сами да заплащат бензина си, за да вкарат децата в клас, и учителите се оплакаха, в крайна сметка бе уволнен.