Специалисти са открили на субтропичните японски острови Амами-Ошима и Токуношима непознато досега на науката цвете - орхидея, която дава плодове, без да цъфти, съобщава сайтът Phys.org. 

Новият вид е наречен Gastrodia amamiana. Орхидеята спада към т.нар. микохетеротрофи - растения, които се отказват се от фотосинтезата и се превръщат в паразити, хранейки се с хифи на гъби-приемници.

Тъй като не се нуждаят от слънчева светлина, въпросните растения се появяват над земята само през кратките периоди на плододаване. Това ги прави трудни за откриване и класифициране, отбелязват учените от университета на Кобе.

Специалистите са установили, че цветовете на Gastrodia amamiana винаги остават под формата на твърди пъпки. Подобно на много други нефотосинтезиращи растения, тези орхидеи виреят на тъмни места в гори, където опрашващите насекоми рядко летят.

Учените допускат, че разтварянето на цветовете би отнело твърде много ресурси от растението, поради което в хода на еволюцията то е развило способността за самооплождане в затворена пъпка.
Специалистите допълват, че тъй като са паразити, микохетеротрофите могат да съществуват само в стабилни екосистеми с голям запас от хранителни вещества. 

БТА