Преподаватели в Университета по национално и световно стопанство се обявиха против подкрепата на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, заявена от ректора на университета.

В четвъртък проф. Стати Статев писа до ВСС, като обяви, че за да бъде уважено "професионалното мнение и единодушната подкрепа" за кандидатурата на Гешев, и УНСС се включва в подкрепата.

Юристът ас. д-р Делян Недев от Юридическия факултет на УНСС обяви в социалните мрежи, че Гешев не отговаря на изискванията за длъжността, а ректорът е имал право да предоставя становище, в което са включени въпроси до кандидата, а не просто "немотивирана подкрепа".

Недев разкрива и че не е имало дискусия по въпроса в университета, нито пък да е проведена процедура за приемането на становище към ВСС.

Доцентката по социология Катя Михайлова пък заявява твърдо:

"Аз НЕ подкрепям кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на Р България!"

И добавя, че публикува позицията си заради вече изразената такава от ректора.

"По отношение кандидатурата на Гешев се разграничавам от институционалната университетска позиция. Кандидатурата може да е в синхрон с всички процедурни критерии, но е асинхронна на моите лични, граждански и политически", отбелязва Михайлова.