Гори ли Сибир? Да, и още как. Истинска ли е потресаващата снимка на елен с пламтящи рога, която се появява в руските и световните медии? Не. Пламъците в рогата очевидно са добавени с помощта на фотошоп – още повече че същата снимка съществува и във вариант без огъня в нея.

Но драматичното ѝ послание е причина често да я виждаме като илюстрация в най-различни текстове за опасностите от глобалното затопляне и опазването на околната среда. Освен това е без авторски права и може да бъде публикувана безплатно. Ще я срещнете и в статии за пожари в Португалия, Бразилия, Турция и други страни, както и в реклами на ловна видеоигра (без пламъците в рогата).

Можете да си я свалите и в различни резолюции от сайтове за уолпейпъри, където има и други изображения на компютърно запалени елени и кошути. Това обаче не означава, че вече хиляди животни от най-различни видове не са изгорели в сибирските пожари, а още много, които са се спасили от пламъците, ще успеят да преживеят унищожаването на местообиталищата им.

По официални данни огънят е обхванал над 3 милиона хектара гори в източната част на Русия, а през този пролетно-летен сезон досега са изгорели 11 милиона хектара. Над 600 населени пункта в Сибир и руския Далечен изток остават задимени от незапомнените горски пожари. Най-сложна е обстановката в Бурятия, Якутия, Забайкалския и Красноярския край и в Иркутска област. В гасенето освен 10 хил. души, 2800 машини, 70 самолета и хеликоптери се е включила и военната авиация, както и 40 шамани от Бурятия, Забайкалието и Иркутска област.

Според специалистите са се случвали и по-лоши години, но до есента изглежда всички рекорди ще паднат – дотогава в Русия ще изгорят територии с размерите на Португалия (92 хил. кв. км).

Спътникова снимка показва района на пожарите в Якутия. Снимка "Роскосмос"

"Площад Славейков"