Чумата по свинете идва от Африка, от където бързо се е прехвърлила в Европа. Най-честият метод за това е чрез "природните маршрути" - дивите свине, мухите, дори комарите. 

Така проф. Христо Найденски от Института по микробиология към БАН коментира пред бТВ думите на премиера Бойко Борисов, че заразата е дошла чрез румънските туристи. "С румънските туристи дойде, аз съм убеден. Те ядат по пътищата, хвърлят остатъците, минават после птици, прасета диви, изяждат. Ей сега чистим, чистим, чистим. То е огромен поток…", заяви Борисов преди няколко дни в Пазарджик, където се срещна с кметове по повод недоволството на хората от унищожаването на домашните прасета.

С което пък предизвика реакция на румънското МВнР във фейсбук, цитирана от журналиста Владимир Береану:

"Освен техническата информация на Националната санитарно-ветеринарна служба и Националната служба за сигурност на храните, която ще предоставим на българските власти, като отговор на злощастните думи на българският премиер Бойко Борисов, няма как да не изразим нашето учудване и разочарование от начина, по които българският премиер се отнася с румънските туристи, особено, когато те допринасят значително за растежа на българският БВП."

"Изначало инфекцията дойде от Африка. Оттам бързо се пренесе в Европа, като реакция на този глобализиран свят, обменящ огромни количества и пътникопоток, и товари. През последните години започна от Полша, Скандинавските държави, след това Русия, Беларус, Украйна... Ние не разполагаме с данни, с които да направим териториално-времеви модел на разпространение на инфекцията, за да може още когато беше в Полша и след това през 2016-2017 година да реагираме. Центърът за оценка на риска работеше много интензивно, излязоха над 20 на брой становища, в които се казва, че България потенциално е застрашена", посочи днес проф. Найденски.

"Дойде от Румъния да кажем, но причините могат да бъдат много. Единият от пътищата е този природен път, чрез който вирусът се разпространява - чрез дивите свине, насекоми, кърлежи, оборни мухи. Мухите също могат да пренасят вируса и има лабораторни експерименти за това. Дори и с комари има правени такива опити и те също вече са включени в тази система от вектори. Така че заразата следва своя ход, това е модел, в който тя ще стигне до един пик, после ще намалее, през това време ще намалее популацията от свине.

Този отрасъл ще трябва да се рестартира, но това няма да стане за една година. Това заболяване е унищожително за цял един отрасъл. В рамките на няколко години ние ще бъдем ендемична страна по отношение на чумата", обясни още микробиологът и ветеринар от БАН.

По думите му всичко това налага тези непопулярни мерки, които се предприемат, които са и трудни за възприемане от българското население, традиционно потребяващо свинско месо.

Свинското - плюс 50%

В студиото бе и Кирил Вътев от асоциацията на месопреработвателите. Той прогнозира двоен скок на цената на свинското месо до края на годината.

От началото на годината данните за ЕС са поскъпване с 35%. Заради ситуацията у нас до края на годината се очаква поскъпване с още 10-15%. Т.е. свинското ще поскъпне с 50 на сто, изчисли вътев. Или от 5 лева през март до 7,50 лева през декември.

По думите му има отлив от потребление на свинско месо - спадът на потреблението до момента е с около 5%.

"Чумата по свинете е безопасна за човека, т. е. това заболяване е изключително икономическо. Кризата започна още в Китай. Още от миналата година предупреждавахме, но имаше съпротива и недоверие. Крайно време е да се изучава народопсихология в училище", посочи Вътев.

Целият отрасъл е застрашен от изчезване, заяви в заключение.