Протестиращи в Хонконг напълниха паркове, площади, метростанции и дори летището на острова в поредния ден на масови стачки и призиви за оставката на лидерката на територията Кери Лам, предаде Асошиейтед прес.   

Полицията използва сълзотворен газ, лютив спрей и гумени куршуми срещу протестиращите в поне пет региона на територията, като в рамките на деня цели две коли се врязоха в тълпите. Полицейски служители атакуваха демонстрантите, които бяха окупирали пътищата, полицейските управления и организираха митинги до правителствени сгради. Бяха арестувани поне 82-ма души.

Заради стачката бяха отменени повече от 200 полета на летището на острова, като според местни медии много от служителите мълчаливо са се включили към протестите. 

"Това е прекалено. Защо трябва да създават проблеми на хората, които не са посветени на каузата?", попита 52-годишният Джон Чан, чийто полет към Сингапур бе отменен. "Хонконг потъва. Правителството, полицията и протестиращите трябва да спрат да се борят и да ни оставят на мира", допълни той.

По китайската телевизия CCTV водещ изчете на глас редакторски коментар под заглавието "Хаосът в Хонконг не бива да продължава".

"Ние предупреждаваме тези маниаци и престъпници, които имат намерение да вредят на Хонконг заради своите си фантазии, че ще платите цена за жестокото си отмъщение", прочете водещият. "Така че молим Ви да осъзнаете грешките си, да напуснете погрешния път, по който вървите и да оставите касапските ножове". 

Клаудия Мо - продемократична депутатка сподели, че Пекин може да се свърже с демонстрантите чрез Лам.

"Надяваме се, че изучените хора в Пекин поне ще доставят някаква доза искреност, като споделят чрез Кери Лам - "Добре, Вие искате демокрация, може да поговорим", заяви Мо в понеделник. "Ние можем да говорим - тези четири думи. И може би това ще спомогне за успокояването на обществото", допълни тя.

Снимка АП/БТА

Полицията използва сълзотворен газ в района Уон Тай Син, където имаше тежки сблъсъци между демонстранти и органи на реда през почивните дни.

Други протестиращи надраскаха със спрей "служебни кучета" по стените на сградата на законодателното събрание и поставиха жълти банери пред входните врати. Те написаха и "Революцията на нашето време" на една от стените на зданието.

Снимка АП/БТА

Хонконг е "на ръба на много опасна ситуация", заяви лидерката. Тя добави, че настоящите протести се ръководят от "подмолни мотиви", които застрашават просперитета и сигурността на Хонконг.

"Не мисля, че към този момент оставката ми или на мои колеги ще доведе до разрешаване на ситуацията", заяви тя по време на пресконференция.

Първите демонстрации възникнаха, след като Лам се опита да прокара по бърза процедура закон за екстрадицията, който щеше да позволи на Китай да изпраща молби за екстрадиране на китайски дисиденти и престъпници към континента.

 
Снимка АП/БТА

Първоначално правителството отказваше да отстъпи и изпусна контрола върху ситуацията, когато започнаха сблъсъци между полицаи и демонстранти. Сега протетиращите настояват да се проведе независимо разследване срещу поведението на органите на реда.

Бившата британска колония Хонконг бе върната под китайски контрол през 1997 г. под формулировката "една страна, две системи". По този начин на острова бяха съхранени някои демократически права и свободи. Според протестиращите Пекин постепенно ги отнема.