Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова в понеделник от Белия дом всички американци "да осъдят расизма, фанатизма и идеята за превъзходство на бялата раса" след масовите убийства в Тексас и Охайо. При тях загинаха 29 души, а десетки бяха ранени, предаде Ройтерс.

"Тези зловещи идеологии трябва да бъдат победени", каза Тръмп. "Омразата няма място в Америка. Омразата извращава ума, опустошава сърцето и поглъща душата", добави той.

Тръмп нарече последните масови убийства "зли нападения", престъпления "срещу цялото човечество", "варварски кланета" и заяви, че омразата в обществото трябва да бъде заменена от единство, предаде Асошиейтед прес.

Той призова демократи и републиканци да загърбят партизанщината и да намерят решение на въпроса с насилието. В речта си, която беше обръщение към нацията, Тръмп се зарече, че "ще действа със спешна решителност", предаде ДПА.

 
Президентът на САЩ обеща и промени в законодателството, отнасящо се до психичното здраве, за да не могат хора с психични разстройства да имат огнестрелни оръжия, и добави, че на извършителите на масови убийства трябва да бъдат налагани смъртни присъди.
 
"За тези, които извършват престъпления от омраза, и за масовите убийци трябва да има смъртна присъда", каза още той.

След кървавите нападения  миналия уикенд US президент обяви и че е готов да подкрепи акт, с който да се извършват "сериозни проверки" преди да се позволи закупуването на оръжие.

По-рано в Туитър той обвърза приемането му със затвърждаване на мигрантските закони, предаде Асошитейтед прес.

Държавният глава на САЩ така и не обясни връзката между двете неща.

 

 

"Не можем да позволим убитите в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо да загинат напразно. По същия начин и тежко ранените. Не бива да ги забравяме и останалите, които минаха преди тях. Републиканците и демократите трябва да работят съвместно и да засилят проверките преди закупуването на оръжието, може би да обвържат този законопроект с така необходимата мигрантска реформа. Трябва да извадим нещо добро, ако не ВЕЛИКО, от тези две трагични събития!"

Конгресът обаче така и не може да прокара сериозна реформа най-вече заради съпротивата от страна на републиканците, които разполагат с мнозинство в горната камара - Сената.

След масови убийства Тръмп често призовава за реакция от страна на законодателния орган, но често е против идеите на демократите.

През февруари например Белият дом обяви, че ще наложи вето върху предложение в Конгреса, което щеше да задължи да се извършват проверки до 10 дни на федерално ниво на всичките покупки на оръжия.

Няколко часа след като предложи идеята си за съвместна оръжейна и мигрантска реформа в Twitter, Тръмп се впусна в критики срещу медиите, като ги обвини, че подхранват гняв в обществото.

"Медиите носят голяма отговорност за живота и сигурността на страната. Фалшивите новини подпомогнаха гнева и яростта, които се насъбират от много години. Отразяването на новините трябва бъде справедливо, балансирано и безпристрастно или тези ужасни проблеми ще се влошат!".