Правителството на САЩ е установило, че Китай манипулира валутата си и ще работи съвместно с Международния валутен фонд, за да се пребори с нелоялната конкуренция от страна на Пекин. Това заяви вчера в комюнике американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс.
Китай остави курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над едно десетилетие и каза, че ще спре да купува селскостопански продукти от САЩ. Това разпали с още по-голяма сила търговската война между двете страни.
Резкият спад на юана с 1,4 процента спрямо долара стана дни след като американският президент Доналд Тръмп смая финансовите пазари със заканата да наложи 10-процентни мита върху вноса на китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Така държавният глава на САЩ наруши краткотрайното примирие в търговската война, разстроила веригите на доставки и забавила растежа.
За последно САЩ определиха Китай за валутен манипулатор през 1994 г. 

Китайската централна банка се защити днес от обвиненията на САЩ, според които Пекин манипулира валутата си, предаде Франс прес. Обвиненията бяха отправени след спада на курса на юана спрямо долара в разгара на търговската война между двете страни.
Пекин "категорично се противопоставя" на тези думи на американския финансов министър Стивън Мнучин, обяви Китайската народна банка, която всеки ден контролира обменния курс на китайската валута.

"Американската страна не е взела предвид фактите и неразумно окачестви Китай като манипулатор на валута", се посочва в комюнике на централната банка.

Официалният вестник на Китайската комунистическа партия "Женмин Жибао" обяви днес, цитиран от Ройтерс, че САЩ "умишлено унищожават международния ред", предаде БТА.