Бившият съдия Методи Лалов, който по своя воля напусна съдебната система, обяви, че е готов да се включи в изборите за кмет в София, ако получи подрепа за това. 

„Не бих изключил да се кандидатирам за кмет на София, стига да има кой да ми се довери”, заяви той пред бТВ.

Лалов посочи, че не се отказва от борбата за промяна на съдебната система и добави, че в нея има страх, нихилизъм и бюрократично отношение към работата. 

Макар и да сподели, че сред магистратите има добри професионалисти, той коментира, че е затруднен да каже като цяло, че съдебната система работи справедливо. 

„Виждам, че без промяна в закона съдебната система върви към гибел. Насаждането на нихилизъм продължава. В системата има изключителни професионалисти, но техният труд няма да доведе до нищо, ако няма промяна”, разказа Лалов.

Според него да се промени съдебната система отвъртре е невъзможно. Затова е и решението му да излезе от нея да бъде политически активен  - „по всякакъв начин, за да променя конституцията и съдебната система”. 

По думите му „гласът на тези, които разграждат системата е по-силен”. 

„Целта е да изкарат няколко мандата. Те имат няколко задачи сред, които да изберат главен прокурор. Оказва се, че това са не достатъчно годни кандидати, поставящи кандидатите необосновано на постове. Подкрепата за Гешев е показно. Това ли е най-годния човек за поста на главен прокурор? Има толкова много достойни съдии“, коментира той. 

И посочи, че е станал жертва на репресия от страна на Висшия съдебен съвет заради изявленията си. 

"Бях наричан съдия на олигархията и какво ли още не. Сега ще трябва да се издържам с работа като адвокат, защото съм юрист. Основната ми цел е да бъда политически активен, за да помогна да се подобри съдебната система и Конституцията. Ангажиран съм и разгласявам нередности. Не е изключено да се кандидатирам на местните избори, стига да има кой да ме подкрепи".